Forró drót kiemelt nemzetellenzők

2006: A tűzijáték alatt lecsapó viharban öt ember meghalt, ötszázan megsérültek – egy meteorológus kapott egy fegyelmit

Öten haltak meg, ötszázan pedig megsérültek minden idők egyik legpusztítóbb magyarországi viharában, amely a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatt érte el Budapestet. Egy 12 éves kislányra és egy férfira ráesett egy fa, egy nő infarktust kapott, ketten pedig abba haltak bele, hogy csónakjukat felborította a vihar.

Gyurcsány Ferenc azonban a Balatonnál nyaralt, elérhetetlen volt, más pedig nem vállalta, hogy leállítja a rendezvényt. A VIP-vendégeket azért sms-ben figyelmeztették. A katasztrófavédők meg se nyitották azt az e-mailt, amit az ügyeletes meteorológus küldött. Végül ezt az egyetlen meteorológust büntették meg, fegyelmit kapott.

2006. augusztus 20-ának estéjén, kilenc óra előtt nem sokkal kitört a pánik. Hatalmas vihar érte el a fővárost.

Hirtelen zuhogni kezdett, a felhőszakadást pedig 120 kilométeres szél kísérte, amely fákat döntött ki és több ház ablakát is betörte.

Pár percre leállították a tűzijátékot, majd újra megjelentek a fények az égen, pedig ekkor már javában tombolt az ítéletidő.

Egy perc se telt el, és már egyáltalán nem látszódott a Gellérthegy. Ahogy elkezdett az eső is esni, mindenki futni kezdett

– mondta akkor egy fiatal férfi, aki a pesti rakpartról szerette volna nézni a tűzijátékot. A Lánchídnál a híd alatti átjáróba menekültek az emberek, az Erzsébet híd pesti végén álló tömeg pedig a Kossuth Lajos utcán indult el.

„A Ferenciek terénél az aluljáró megtelt, oda sokan már hiába próbáltak lejutni”

– mondta egy másik férfi, aki az Erzsébet híd közeléből nézte volna a tűzijátékot. Eközben A Belvárosi templom tetejéről tetőcserepeket sodort le a szél, de a budai Várban lévő Sándor-palotát és a mellette álló épületeket sem kímélte a vihar.

Egy tizenöt éves lány a budai Várban sérült meg. Úgy emlékezett, hogy körülötte mindenki pánikba esett, ő viszont csak állt és várt.

„Amint kiértem a palota lépcsőjétől a siklóhoz, nagy meglepetés fogadott engem és a tömeget is. Bokáig érő víz várt minket… Eközben a vihar egyre erősebb lett. Próbáltunk előrébb jutni, de nem sikerült. Ekkor egy erős ütést éreztem a fejem hátsó részén. Egy faág fejbe vágott. Abban a pillanatban azt hittem, hogy mindenki ott fog meghalni. Egyszerűen nem tudom leírni, hogy milyen érzés volt”

– tette hozzá.

Emlékfa, melyet a Budavári Önkormányzat állított a 2006. augusztus 20-i vihar áldozatainak emlékére a Bem rakparton. Kő Boldizsár szobrászművész alkotása annak a fának a helyén áll, amely a viharban több emberre rádőlt, s akik közül ketten életüket is veszítették. Fotó: MTVA/Róka László

magyarnemzet – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ha kérdez, akkor is hazudik a mindenkori kommunista: „Náci, náci, náci… vagy fasiszta?” (Pesti Hírnök vélemény – ÚRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Legyetek Gyurcsányok!” Gyurcsány – magyar szótár!

Jónás Levente

„Kik is a tolvajok…?!”

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben