Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

A BRICS országok képezik a formálódó Nyugat elleni erőtér alapját

Hszi Csin-ping kínai elnök élesen bírálta a nemzetközi szankciókkal való “visszaélést”, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a Nyugatot tette felelőssé a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségek miatt, és mindkét vezető a fokozott együttműködést szorgalmazta. Hszi felszólította a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-szervezet tagjait, hogy vállalják a gazdasági befolyásukból fakadó felelősséget, és kijelentette, hogy ki kell állniuk az ENSZ-en alapuló, valóban multinacionális nemzetközi rendszer mellett.

“Fel kell hagynunk a hidegháborús mentalitással, meg kell akadályoznunk a konfrontációt, és az egyoldalú szankciók fegyverként való használatát”

– mondta Hszi a mostani BRICS-csúcson.

“Mai találkozónk az emberiség jövője szempontjából döntő pillanatban történik: kulcsfontosságú feltörekvő piacokként és fejlődő országokként a BRICS-tagoknak fel kell vállalniuk felelősségünket”

– emelte ki a kínai elnök. Kína messze a legnagyobb gazdaság a BRICS-csoportban, a résztvevők 27,5 milliárd dolláros kollektív gazdasági erejének több mint 70 százalékát adja.

Putyin erősebb BRICS-együttműködésre szólított fel, és a Nyugat felelősségét firtatta, amelyet a jelenlegi globális válság szításával vádolt.

“Csak az őszinte és kölcsönösen előnyös együttműködés alapján lábalhatunk ki a válsághelyzetből, amely a világgazdaságban az egyes államok meggondolatlan és önző fellépése miatt alakult ki”

– mondta Putyin.

A Nyugatot azzal vádolta, hogy “pénzügyi mechanizmusokat használ” annak érdekében, hogy “saját makrogazdasági politikájában elkövetett hibáit az egész világra vetítse”.

Putyin azt mondta, hogy a Kínával fennálló kapcsolatok a valaha volt legjobbak, és stratégiai partnerséget hirdetnek, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a Nyugat harcban áll az olyan autokratikus kormányokkal, mint Kína és Oroszország.

Az Egyesült Államok és az európai hatalmak elítélik Putyint amiért megtámadja Ukrajnát és ami miatt a Nyugattal fenntartott kapcsolatok a legalacsonyabb szintre süllyedtek az 1962-es kubai rakétaválság óta. Putyin azonban azt mondja, hogy a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot, a szankciók hasonlóak a gazdasági háború kihirdetéséhez, és Oroszország kénytelen más hatalmakkal kapcsolatokat építeni, mint például Kínával és Indiával. Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok a Szovjetunió 1991-es bukása után megalázta Oroszországot, és a NATO bővítésével fenyegeti Moszkvát.

hellomagyar – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben