kiemelt trolltartó

A britek mindig csak véletlenül öltek civileket Afganisztánban

Miközben a nyugati világ számos befolyásos politikusa és civil szervezete egy háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazza, amely az ukrán válság lezárultával szakmányban ítélhetné el az orosz vezetőket, itt-ott megjelent egy tömörsége ellenére is beszédes híradás Nagy-Britanniából.

Nézzük!

A fegyveres erők hatvannégy, 18 éven aluli afgán gyermek hozzátartozóinak fizettek kártérítést kilenc év alatt, mert az Egyesült Királyság katonái agyonlőtték őket.

A halálos áldozatok valós száma elérheti a 135-öt is, ha figyelembe vesszük azokat, akik csak úgy szerepelnek a jegyzőkönyvekben, mint valakinek „fia”, „lánya”, „unokaöccse” stb.

És még mielőtt eszetekbe jutna, hogy „jó, de a bűnösöket elítélték, ugye?” –

szeretnénk leszögezni, hogy nem, nem ítéltek el senkit.

Nem ítéltek el senkit, mert a sereghez hasonlóan például az Action on Armed Violence (AOAV) nevű, elvben a háborúk áldozatainak jogaiért és a háborús erőszak ellen küzdő civil szervezet is kiállt az elkövetők mellett. Az Afganisztánban történtekről szóló jelentésükben ilyeneket írtak:

„egyáltalán nincs bizonyíték” arra, hogy a brit erők szándékosan civileket vagy gyermekeket támadtak volna meg, a halálesetek oka szükségszerűen a „rossz célzásra, a nehézfegyverzet túlzott használatára vagy a lakott területeken folytatott harcokra” vezethető vissza.

Az áldozatok átlagosan hatévesek voltak, a legfiatalabb közülük mindössze egyéves. Az AOAV azt is megjegyezte, hogy az egyik afgán falut ért légi csapás során ugyanannak a családnak nyolc tagja halt meg – ez volt a legsúlyosabb eset, amit jegyzőkönyveztek.

Szóval, ott tartunk, hogy egy brit golyó vagy bomba kizárólag véletlenül olthatja ki egy gyermek életét, s ha ez megtörténik, hát fizetni kell érte, mint amikor a porcelánboltban leverünk egy vázát, de ezzel el is van intézve a történet. Az oroszok viszont sosem hibáznak, ők minden esetben csak hidegvérű gyilkosok, akiket nemzetközi bíróságon kell elítélni az ártatlanság vélelme nélkül.

Biztosan nincs itt kettősmérce?

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Argentína felmondta a Falkland-szigetekről szóló megállapodást az Egyesült Királysággal

Jónás Levente

„DON’T PAY UK”: Már 75 ezren jelezték csatlakozásukat azokhoz, akik októbertől nem fizetik az energiaszámláikat

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben