Forró drót kiemelt trolltartó Videó

A CNN-alapító Ted Turner valóban elkészítette a világvégekor sugárzandó videót (+videó)

Talán már mindannyiunk fejében megfordult az, hogy milyen lenne, ha eljönne a világvége, de arra talán nem gondoltunk, hogy létezik egy videó, amit kifejezetten erre az alkalomra készítettek. Pedig így van: a terv az, hogy az Ítélet napján ezt fogják sugározni végtelenítve, így nagy valószínűséggel ez lesz utolsó dolog, amit a televízióban (meg úgy egyáltalán) láthatunk.

Az 1980-as és 1990-es években kezdtek keringeni először a pletykák egy bizonyos videóról, amit a CNN milliárdos alapítója, Ted Turner készítettett, amelyet célja szerint a nukleáris holokauszt esetén sugároznának (akkor még bőven a hidegháború idején jártunk, és az atomcsapás lehetősége nem tűnt elrugaszkodottnak).

Bár eleinte csak legendának tűnt a dolog, néhány évvel ezelőtt a csatorna korábbi gyakornoka, Mike Ballaban kiszivárogtatta a CNN utolsó adására készült videót a Gawker Media Jalopnik blogján. Ballaban a Guardiannek elmondta, hogy először egy professzortól hallott a videóról, aki kapcsolatban állt a csatornával. A videó létezése már 2009-ben már ismert volt a CNN-nél, bár így is némi erőfeszítést igényelt a felkutatása.

„Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket csak akkor keresünk, ha nagyon unatkozunk, vagy ha sok időnk van”

– mondta el a lapnak.

CNN 1980. június 1-jei indulása előtt Turner hírhedten azt mondta:

„Június 1-jén adásba megyünk, és a világ végéig adásban maradunk. Amikor eljön az idő, tudósítunk róla, eljátsszuk a Nearer My God to Thee-t, és kijelentkezünk.”

Nagyjából pont erről is szól a videó.

A mindössze egy perces felvételen egy alakzatban álló katonazenekar zenél a Turner médiabirodalomnak otthont adó kúria előtt.

Guardian videójában megtekinthető a kérdéses felvétel is 1:13-tól (bár nagyon rossz minőségben):

Az egyik katona felemeli a zászlót jobbra, mire a zenészek felemelik a hangszereiket, és elkezdik játszani a Nearer My God to Thee-t, ami a túlélők szerint az utolsó dal volt, amit a zenekar játszott a Titanicon. A zenészek ezután vigyázzba állnak, összecsendítik a hangszereiket, és a videó elsötétül.
New Yorker 1988-ban tudta igazolni, hogy a világvége-videó valódi, miután riportot készítettek Turnerrel. Turner a cikk írójának elmondta, hogy a videóról szóló pletykák igazak, majd azt megmutatta neki georgiai irodájában, miután beszédet tartott arról, hogy „ha nem pusztulunk ki a bolygó természeti erőforrásainak kimerítésével, akkor atomháborúval pusztítjuk el magunkat.” Ezután becsúsztatotta azt a bizonyos kazettát a videomagnóba.

Arról viszont sajnos(?) nincs információ, hogy mik azok a jelek, amikből megtudjuk: valóban közeledik a világvége, és így lehetővé tenné a videó lejátszását…

Ez is érdekelhet

Budapest

Jónás Levente

Halott Kéz, amely kinyúl a koporsóból – ha mindenki meghalt, minden rakéta elindul

Jónás Levente

VIDEÓ: Miért szimulál az USA egy akkora kijevi atombombázást, amekkora nincs is?

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben