a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

A dollár „mérgező valuta”: Törökország és Oroszország megegyezett az USD elhagyásáról

Oroszország és Törökország elvi megállapodást kötött arról, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésének részeként az orosz földgázért való fizetések egy részét rubelre váltják – jelentette be csütörtökön a török energiaügyi minisztérium.

Az amerikai dollárban történő fizetések elkerülése mindkét országot segíti.

Oroszország “mérgezőnek” nevezte a valutát, mivel a nyugati szankciók megnehezítik a tranzakciók lebonyolítását. Törökországnak is segít megvédeni fogyatkozó keményvaluta-tartalékait.

A múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy Ankara elkezd rubelben fizetni az Oroszországból származó földgázimport egy részéért, miután Szocsiban több órán át tárgyalt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A két ország gazdasági együttműködési ütemtervet is aláírt, amely a kétoldalú kereskedelmi forgalmat évi 100 milliárd dollárra kívánja növelni. Az elnökök számos kérdésről, köztük az ukrán gabonaexportról is tárgyaltak.

A hónap elején Putyin azt mondta, hogy az uniós országoknak hálásnak kell lenniük Törökországnak, amiért a Török Áramlat gázvezetéken keresztül megbízható orosz gázszállítást biztosít a blokkba.

A megállapodásokra az ukrajnai katonai művelet miatt Oroszországgal szemben bevezetett, példátlan nyugati szankciók közepette került sor. Törökország elutasította, hogy csatlakozzon a szankciókhoz, és ehelyett fegyverszüneti tárgyalásokat sürgetett Moszkva és Kijev között.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A mai menü: adósságdollár – usás módra (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Tax Americana (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

A jüan először lépte túl a dollárt, Kína határokon átnyúló tranzakcióiban

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben