abszolút abszurd Forró drót kiemelt

A holland kormány a holland katonáktól(!) kér bocsánatot a srebrenicai mészárlás miatt, kitüntetéssel

Ez nem vicc. A nyugat-európai abszurditások éllovasa, a holland liberális Mark Rutte kormányfő a sajnálatát fejezte ki az 1995-ös békefenntartó kontingens veterán tagjai felé, hogy végignézték nyolcezer civil legyilkolását, lévén „a négyszáz holland katona nem volt megfelelően felszerelve ahhoz, hogy megfékezzék a vérengzést”.

Több száz holland olyan veterántól kért bocsánatot a holland kormány, akik 1995 nyarán, a boszniai háború idején békefenntartóként tartózkodtak Srebrenicában, és nem tudták megakadályozni, hogy a szerb csapatok több mint nyolcezer bosnyákot mészároljanak le.

Mark Rutte miniszterelnök azt mondta, hogy a 400 holland katona nem volt megfelelően felszerelve ahhoz, hogy megfékezzék a vérengzést, lehetetlen feladatot kértek tőlük.

Azóta a holland kormányok jellemzően az ENSZ hibáztatták, amiért nem nyújtott légitámogatást a holland békefenntartóknak. Rutte a bocsánatkérésen túl elismerte, hogy a Dutchbat III. zászlóalj tagjai minden tőlük telhetőt megtettek a nehéz körülmények között.

A bocsánatkérés mellett a Srebrenicába vezényelt katonák Kajsa Ollongren védelmi minisztertől a Bronz Érdemérmet is megkapták.

1995 júliusában muszlimok ezrei menekültek az ENSZ biztonságos övezetének nyilvánított Srebrenicába a boszniai szerb csapatok elől. A várost a gyengén felszerelt holland csapatok védték, akiket a túlerőben lévő boszniai szerbek gyorsan lerohantak. Miután biztosították a holland erők megadásának lehetőségét, a boszniai szerb csapatok Ratko Mladic tábornok vezetésével idős férfiakat és fiúkat vittek el, akiket állítólag kihallgatásra vittek. A következő öt napban a férfiakat kivégezték és tömegsírokba temették.

2019-ben pedig a holland legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy Hollandia részben felelős mintegy 350 férfi haláláért,

mivel annak ellenére távolították el a férfiakat egy holland bázisról, hogy tudták, komoly veszélyben voltak, a boszniai szerb erők bántalmazzák és meggyilkolják őket. (BBC)

Srebrenica

444 – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – Itt vannak az igazi békepontok: Zelenszkij tíz háborús főbűne (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

MISSED, Nederland! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

„Bocsánat és kifizetjük a múlt tudatosítását” – bocsánatkérés a rabszolgatartásért holland módra

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben