Forró drót hajrá, ember! kiemelt Videó

A kínai állam bemutatja: Drón anyahajó, ember nélkül (+videó)

A kínai állami média is beszámolt arról a fejlesztésről, ami kínai tudósok munkájának legújabb gyümölcse. Egy hatalmas, mintegy 88 méter hosszú hajóról van szó, ami akár autonóm módon is navigálhat a nyílt vízen. De a South China Morning Post (SCMP) szerint nem is igazán a hajó, hanem a rajta lévő rakomány az érdekes.

A monstrum ugyanis egy szállítóeszköz, ami többek közt drónok tucatjait viszi magával.

Emellett kisebb, a tengerkutatásra alkalmas berendezéseket, így például bójákat, továbbá napelemes eszközöket is. Ezek szintén önműködőek, és a tudósok szerint akár hálózatba is kapcsolódhatnak.

A hajó – amely a szakértők szerint egy új tengeri eszközfajta is – nem rendelkezik legénységgel, így klasszikus kapitány sincs; mindent a számítógép irányít, vagy a partvonalról dolgozó szakértői gárda. A jármű nem valami gyors: 33 kilométeres/órás sebességre képes, és még bőven van vele tennivaló.

Azt ugyanakkor a kínai állami média sem titkolta, hogy már az év vége felé kész lehet a használatra.

A kommunista rezsim által felügyelt sajtótermékekben csak pozitívumokat írnak a hajószörnyről, ami a hírek szerint forradalmi változásokat hozhat a tengeri kutatómunkában, így például a helyi élővilág megfigyelésében, dokumentálásában. A kínai szakértők azt remélik, hogy a hajón lévő eszközök a tengeri szélerőművek karbantartásában is kivehetik a részüket.

„Első drón anyahajó”

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Kína megtalálta a tiszta és korlátlan energia forrását?

Jónás Levente

Közel a kínai katonai bázis létesítése Kubában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben