Forró drót kiemelt klímafelelős

„A környezetei válság és az erkölcsi egy tőröl fakad”

Ürge-Vorsatz Diána fizikus-klímakutató az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke egyike volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnökének. Gondolatait ezúttal a vasarnap.hu-val osztotta meg.

A környezeti válság és az erkölcsi egy tőről fakad

– véli az ismert kutató, és hozzáteszi:

” nem fogjuk tudni a környezeti válságot sem megoldani anélkül, hogy megoldanánk azt az erkölcsi válságot, hogy a világot egyre inkább csak az önző, anyagi érdekek, a világi élvezetek és a világi javak még nagyobb felhalmozása vezeti. Lássuk be, hogy a világban, de Magyarországon is sokan vagyunk – engem is beleértve –, akik még mindig és még mindig egy kicsit többre vágyunk, pedig igazán megvan mindenünk, ami egy jó élethez kell, és igazából azt nem vesszük észre, hogy a saját életünk is sokkal boldogabb és jobb lenne, ha nem a még nagyobb anyagi javak felhalmozását hajszolnánk, hanem a közösségre, a szeretetre, a kapcsolatainkra, a családunkra helyeznénk több hangsúlyt, több időt szentelnénk erre az egyéni mohóságunk kielégítése helyett”

A gyermekvállalás és a klímahelyzet összefüggése kapcsán markáns véleményt fogalmazott meg:

Elterjedt egy olyan tévhit, hogy azért van olyan nagy bajban a világ és a környezetünk, mert túlnépesedtünk. Látnunk kell azonban, hogy ez a tévhit honnan jön. Pontosan azoktól az érdekköröktől származik, amelyek azt mondják, hogy nekem inkább jogom van az úszómedencéhez, meg a világ körberöpködéséhez évente, mint mondjuk az etiópoknak az életükhöz, vagy a családtervezéshez. Egyszóval másnak az életéhez kevésbé van joga, mint nekem a luxusomhoz. Ez egy nagyon súlyos etikai döntés. Aki azt mondja, hogy a túlnépesedéssel van a probléma, az ezzel azt állítja, hogy a luxusunkhoz több jogunk van, mint másnak az élethez.

Nem a népességnövekedés a probléma. A népességnövekedés jóformán leállt még Kínában is, de ugyanez a helyzet a többi fejlődő országban is. Nem azzal van probléma, hogy növekszik a népesség, hanem a fogyasztásunkkal.

– hangsúlyozza Ürge-Vorsatz Diána.

greendex – vasárnap – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Vörös riasztás az emberiségnek – 8 tény, amit tudnod kell a legutóbbi IPCC jelentésről

Jónás Levente

A klímaváltozás fenyegeti az energiatermelést is

Jónás Levente

Kérődzés és tehénfing utáni adózás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben