hajrá, ember! kiemelt

A NASA most ezt az üzenetet sugározza az űrbe a földönkívülieknek

Újra próbálkozunk a kapcsolatfelvétellel! Miközben a SETI-program a földönkívüli értelmes, technológiailag fejlett civilizációk beérkező jeleket kutatja, a NASA most újabb, a mélyűrbe sugárzott üzenettel keres kapcsolatot.

A kutatók 1974 novembere óta próbálkoznak felvenni a kapcsolatot idegen civilizációkkal, azonban az elmúlt közel 50 évben nem érkezett válasz a világűrbe küldött üzenetekre – vagy egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Az első, úgynevezett arecibói (rádió)üzenet 1974. november 16-án sugároztak a Földről az űrbe az arecibói rádióteleszkóppal a bolygónktól mintegy 25 000 fényévnyire található a Messier 13 nevű gömbhalmaz felé. Az üzenet az alábbiakat kódolta:

 • a számokat egy és tíz között,
 • olyan kémiai elemek rendszámait (hidrogén, szén, nitrogén, oxigén és foszfor), amik a DNS alkotóelemei,
 • a DNS nukleotidjaiban található cukrok és bázisok képletét,
 • a DNS-ben levő nukleotidok számát és a DNS kettős spirál szerkezetének ábrázolását,
 • az ember grafikus ábrázolását, egy átlagember testmagasságát és a Föld lakosságát (ami akkor 4,5 milliárd volt),
 • a Föld Naprendszerének grafikáját és
 • az Arecibo rádióteleszkóp grafikáját és az adóantennájának méreteit.

A NASA most a BITG (Beacon in the Galaxy) projekt keretében újabb, bináris kódolású üzenetet készül a világűrbe sugározni – a javaslat szerint ezeket az információkat kódolnák:

 • alapvető matematikai és fizikai fogalmakat egy univerzális kommunikációs eszköz létrehozására
 • a földi élet biokémiai összetételére vonatkozó információkat,
 • a Naprendszerünk helyzetét a Tejútrendszerben az ismert gömbhalmazokhoz képest,
 •  a Föld felszínének, illetve az emberi test digitális ábrázolását, valamint
 • egy felhívást a válaszra.

Mintha palackpostát dobnánk az óceánba (de a palack előbb-utóbb biztosan partot ér valahol) vagy mintha a végtelen vadonban kiabálva remélnénk választ. De szabad e a dzsungelben kiabálni…?

Korunk legnagyobb fizikusa, a 2018-ban elhunyt Stephen Hawking szerint van rá esély, hogy egy nap majd jelet kapunk egy bolygóról, de óvatosnak kell lennünk a válaszadással:

„EGY FEJLETT CIVILIZÁCIÓVAL TALÁLKOZNI OLYAN LEHET, MINTHA AZ AMERIKAI ŐSLAKOSOK TALÁLKOZNÁNAK KOLUMBUSSZAL. AZ NEM SIKERÜLT OLYAN JÓL.”

Ha eltekintünk a végtelen tér és idő faktoraitól, és egy értelmes, kommunikatív földönkívüli civilizáció ránk találna – ráadásul olyan szuperfejlett technológiával, ami a sok ezer fényévnyi távolságot leküzdve képes ideszállítani őket – valószínűleg szükségszerű alávetettségünket jelentené, ám az biztosra vehető, hogy az emberiség történelme oly gyökeres fordulatot venne, más esetben nem létező perspektívák megnyílásával.

liner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ez a magyar határozta meg elsőként a Föld pontos alakját

Jónás Levente

Bebizonyítottuk: Képesek vagyunk aszteroida eltérítésére

Jónás Levente

A NASA felvétele is a Kárpát-medence egységét, óvó-védő minőségét tanúsítja

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben