Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

A nemváltást megbánta – most a pszichiáterét perli

Jay Langadinos azt mondja, pszichiátere elhamarkodottan terelte őt a nemváltó műtét felé, ami után ő csak rosszabbul lett, ráadásul a műtét miatt gyermeke sem lehet már.

Egy 31 éves, ausztrál nő gondatlanság miatt beperelte azt a pszichiátert, aki húszas éveiben egyetlen konzultáció után hozzájárult ahhoz, hogy férfivá operálják, eltávolítsák a melleit és a méhét, de a diagnózis téves volt, és már nem érzi magát férfinak.

A történet szerint 2010-et írtak, amikor Ausztráliában egy 19 éves lány úgy döntött, hogy férfivá operáltatja magát. A hormonkezelések megkezdése előtt pszichológusi szakvéleményt kellett kérnie. A pszichiáter, Patrick Toohey mindössze egy konzultáció után igazolta, hogy a lány nemi diszfóriában szenved, ezért meg lehet kezdeni a hormonkezelését. A lány melleinek eltávolíttatását szintén egy konzultáció után támogatta, csakúgy, ahogy a méhének eltávolítását is.

A ma Jay Langadinos néven élő, átoperált nő egy évtized után már nem érzi magát férfinak és bírósághoz fordult, amiért a pszichológus egy kezelés után nemi diszfóriát állapított meg nála. A beadványban elmondja, hogy

a pszichiáter annak ellenére is támogatta a hormonkezelések megkezdését, hogy tudta, a nő „szociális fóbiában” szenved, amit kezelnie kellett volna. De gondatlanságnak tartja azt is, hogy nem tanácsolta egy másik pszichológus véleményének kikérését.

„A kamaszkorukban nemet váltó fiatalok többsége később megbánja döntését. A magukat transzneműnek valló fiatal fiúknak 70–98, a lányoknak pedig 50–88 százaléka idővel visszatér biológiai neméhez. Ezért óriási az őket kezelő orvosok felelőssége, hiszen egyes, a testükben végbement változások nem visszafordíthatóak”

– nyilatkozta Farkas Vajk, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója.

Így történt Langadinos esetében is: négy évvel azután, hogy eltávolíttatta a méhét, pszichológusi kezelés eredményeképpen jött rá arra, hogy valójában át se kellett volna esnie a nemátalakításon.

A nemváltoztatás eredményeképpen pszichológiai problémái csak súlyosbodtak.

A tudattól pedig, hogy nem lehet gyermeke, teljesen tönkrement. Langadinos bevallása szerint gyermekkora óta érezte, hogy valami nincs vele rendben, mert a lányokhoz vonzódott, rosszul érezte magát attól, hogy lányos ruhákat kellett hordania, és kiközösítve érezte magát az iskolában, amit 11 évesen ott is hagyott. 17 évesen olvasott először a nemi diszfóriáról, és úgy érezte, neki pontosan ez a baja, ezt pedig csak nemváltoztatással lehet orvosolni. De

a nemváltoztatás után csak még boldogtalanabb lett. Állítása szerint a pszichiáternek, amikor látta, hogy depressziós és szociális fóbiában szenved, kezelnie kellett volna és nem hozzájárulnia a nemátalakításhoz.

demokrata – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A bajor miniszterelnök kitiltja a genderezést a tartományi iskolákból, hivatalokból

Jónás Levente

„Szerelemből született” – Hogyan?

Jónás Levente

A szörnyeteg, aki a világra szabadította a genderideológiát

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben