kiemelt kultúrfölényes

A nemzeti gyásznapon közös táncra szólítják fel a Kárpát-medence magyarjait

A felvidéki Dunamocsról induló kezdeményezés lényege, hogy június negyedikén különböző helyszíneken, de egyazon órában ugyanazokat a táncokat táncolják és éneklik majd a magyar gyerekek. Az Összetartozás Tánca elnevezésű rendezvény központi eseményére Komáromban, a Klapka téren kerül sor az összetartozás napján, június negyedikén négy órakor.

A rendezvény elsődleges célja, hogy a tánc erejével hirdesse határokon innen és túl a nemzeti összetartozás, a magyar összefogás és szolidaritás fontosságát, mely „kizárólagos záloga lehet jövőbeni megmaradásunknak és gyarapodásunknak szülőföldünkön” – hangzott el.

„A gyászos emlékezetű trianoni békediktátum mindannyiunk életét meghatározta, a nemzeti sorstragédia keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként. Méltó emlékezés által szeretnénk egy felemelő, közösségépítő formára váltani ezt a veszteséget”

– fogalmazott Zink Vass Nóra szervező. Úgy vélekedett, hogy egészséges, öntudatos nemzetként, erős közösségként csak akkor van esélyünk egy boldog jövőképre, ha nem a sebek feltépésére, hanem a hagyományaink, nemzeti kultúránk ápolására fektetjük a hangsúlyt.

Kifejtette, június 4-e, a nemzeti összetartozás napja jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokbólꓼ mindezt együtt, közösen.

„Ennek jegyében a mai nappal indítjuk útjára közös kezdeményezésünket, melyre óvodások és alapiskolások – pedagógusaik irányítása mellett polgári táncok bemutatásával kívánjuk emlékezetessé tenni az idei nemzeti összetartozás napját, melyen figyelmünk a jövő generációjára vetül” – jegyezte meg.

„Ezen a napon a Felvidék megannyi pontján egyazon órában ugyanazokat a táncokat táncoljuk, ugyanazon énekeket énekeljük, amelyek nemzedékeknek voltak meghatározó táncai, énekei”

– tette hozzá Zink Vas Nóra, aki a kezdeményezés célját megfogalmazva elmondta, más-más helyszíneken, „de egyazon kultúrától ihletve, ugyanazon közösség szellemiségét gyarapítva, határokon túlmutatva találjunk újra egymásra, és lehessünk itthon otthon”.

A kezdeményezéshez 2022. április 20-ig várják az óvodák, iskolák, gyermektánccsoportok, táncegyüttesek, néptáncosok csatlakozását az info@osszetartozastanca.sk e-mail címen.

felvidek.ma – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Rajkán Ukrajnából csempészett fegyverarzenálra bukkantak

Jónás Levente

Újabb provokáció: szivárványos zászlót lógatnak ki a pozsonyi vár ablakából

Jónás Levente

Megkezdődött a Csoóri Sándor Népművészeti fesztivál

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben