Forró drót kiemelt nemzetellenzők

A pécsi baloldal is döglődik – Csődközelben az MSZP utolsó bástyája

Az MSZP utolsó bástyája Pécs, de a baloldali vezetés elmúlt két és fél éves tevékenysége nyomán csődközeli helyzetbe került város polgárai körében egyre népszerűtlenebb Péterffy Attila polgármester. A Mediaworks Hírcentrumának összeállítása arra is rávilágít, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK milyen eszközökkel gyengítheti a helyi szocialistákat, és mi a szerepe Tóth Bertalannak, az MSZP társelnökének.

Egyre fogy a népszerűsége Pécs baloldali polgármesterének, ezért nem meglepő hogy a városháza környékén visszatérő szóbeszéd egy esetleges vezércsere, egy előre hozott önkormányzati választás a baranyai megyeszékhelyen. Ennek a realitása ugyan jelenleg csekély, de a felszín alatt – csakúgy mint országosan – itt is érzékelhető az a folyamat, aminek lényege, hogy Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK megpróbálja teljesen maga alá gyűrni a baloldalt.

Pécs azért különleges terep, mert az MSZP utolsó fellegvárának számít, miközben országosan a szocialisták gyakorlatilag már nem tényezők. A Mediaworks Hírcentrumának egy, a helyi politikában jártas forrás frappánsan úgy értékelte a helyzetet, hogy

Tóth Bertalan azt MSZP nevű maffia szervezet utolsó mohikánja, akinek az a feladata, hogy lekapcsolja a villanyt, addig azonban kivesznek az önkormányzatból annyi pénzt, amennyit csak tudnak.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, a pécsi szocialisták vezetője, akit Puch László egykori pártpénztárnok bizalmasának tartanak. Úgy tudjuk, Pécshez, mint utolsó bástyához egyelőre ragaszkodik az MSZP, és emiatt korábban vita is volt Tóth és Gyurcsány között.

A Pécs Aktuál nevű portál a napokban arról írt, hogy városházi pletykák szerint nagy változás jöhet Pécsett, átrendeződhetnek az erőviszonyok. A lap szerint makacsul tartja magát a szóbeszéd, hogy Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármesternek kényelmetlen a pozíció, és inkább visszamenne a PTE-re, ahol előtte is jól elvolt, és nem kísérte minden lépését közfigyelem. Helyére Kunszt Márta, a pécsi DK emblematikus arca érkezhet majd, aki rutinos politikusnak számít, és már volt alpolgármester korábban is. A portál azt is megemlíti, hogy időről időre felbukkan valamilyen relációban Péterffy Attila távozása is. Most az terjed Pécsen a polgármesterről, hogy lemond majd, és helyére a választáson alulmaradt komlói MSZP-sből lett DK-s Szakács László ülne. Mindez természetesen egy időközi polgármester-választás után. Egy másik verzió szerint Ruzsa Csaba lenne a polgármester, mivel a legtöbb komoly ügyet ő intézi a Városházán, párton kívüli és „el lehetne adni függetlennek”.

A Mediaworks Hírcentruma telefonon megszólaltatta a cikkben szereplő politikusokat, akik alaptalannak nevezték a szóbeszédet. Az új baloldali polgármesterként hírbe hozott Szakács László annyit reagált, hogy pletykákat nem szeretne kommentálni. Kérdésünkre, hogy ha nem időközi választáson, de 2024-ben elindulna-e a polgármesteri címért, megismételte az előbbi mondatát. A DK-s Kunszt Márta fake newsnak nevezte a portálon említetteket, és azt mondta: nem tud olyan tervektől, hogy ő váltaná az alpolgármesteri poszton Zag Gábort.

Ismerve a baloldalon uralkodó állapotokat, nem lenne meglepő, ha mégis lennének ilyen tervek, de azokat Gyurcsányék egyelőre nem közölnék az érintettekkel, viszont az általuk régóta előszeretettel alkalmazott „suttogó propaganda” segítségével próbálnák elbizonytalanítani a vetélytárs helyi szocialistákat.

Az viszont tény, hogy Péterffy Attila polgármester támogatottsága a pécsiek körében egyre gyengül, erre utalnak az április 3-i országgyűlési választás eredményei is. A Mediaworks Hírcentruma megkérdezte Hoppál Péter kulturális államtitkárt, helyi országgyűlési képviselőt, aki egyben a Fidesz pécsi elnöke is, hogy a kormánypártok mit tapasztalnak a város közéletében.

– Az emberekkel beszélgetve azt tapasztaljuk Pécsen, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség a baloldali vezetéssel szemben. Péterffy Attila 2019 őszén Kánaánt ígért, húszmilliárd forintos élményfürdőt, fejlesztéseket, de mindezek helyett csődközeli helyzetbe kormányozta a várost

– fogalmazott Hoppál Péter. Arra is kitért, hogy

miközben a polgármester a kormányt és a Fideszt hibáztatja az önkormányzat anyagi helyzete miatt, két kézzel szórja a pénzt, pártembereket nevezett ki a cégek élére, akiknek kétszeresére, háromszorosára emelte a fizetését, két alpolgármester helyett hármat foglalkoztat, tanácsnokokat alkalmaz

– sorolta a Fidesz helyi elnöke. A politikus

emlékeztetett arra is, hogy hat évvel ezelőtt államtitkárként éppen ő írta alá a város és a kormány között megkötött tízéves szerződést, amely évente több milliárd forintos kormányzati támogatást biztosít Pécsnek, az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésekor létrehozott holding működtetésére.

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. (ZSÖK) éléről egyébként éppen június közepén menesztették az igazgatót Péterffy Attiláék. Ráadásul két és fél év alatt már a harmadik vezetőcsere történt. Bleszity Péter az elbocsátása után a Bama.hu baranyai hírportálnak úgy nyilatkozott:

„Elkeserítő, hogy egy ilyen csodálatos várost, mint Pécs, emberileg és szakmai­lag teljesen alkalmatlan társaság vezet.”

A leváltott vezető szerint az első perctől kezdve várható volt, hogy a túlzottan tisztességes működés előbb-utóbb kibékíthetetlen ellentétekhez vezet. Hoppál Péter akkor az esetet úgy kommentálta, hogy

„a baloldal megint kifogyott a mások pénzéből, és marakodnak a koncon”.

A helyi Fidesz a baloldali városvezetés pénzszórásának nevezte korábban az átvilágítással megbízott stáb működését is. Péterffy Attila – ahogy ő maga fogalmazott – „elszámoltató terminátorával”, Bodnár Imre ügyvéddel a közelmúltban szerződést hosszabbított az év végéig, holott gyakorlatilag semmilyen eredményt nem hoztak az átvilágítások. A Pécs Aktuál portál szerint a szerződést, amely értelmében Bodnár 4,5 millió forintot kap a várostól, még április végén írták alá. Az évekig tartó pécsi átvilágítások állítólagos célja az volt, hogy elszámoltassák az előző, fideszes városvezetés tagjait a városi cégeknél, valamint a polgármesteri hivatalnál elkövetett szabálytalanságok feltárásán keresztül. Csakhogy a folyamatnak kézzelfogható eredménye máig nincs, elmarasztaló bírósági ítélet nem született, a feljelentések után sorra zárják le a nyomozásokat.

magyarnemzet – mindenszó – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A hazai baloldal a „balsors” (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Állampolgárok

Jónás Levente

Józsefvárosba is gurulnak a dollárok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben