Forró drót kiemelt klímafelelős Videó

A svájci gleccserek fele már eltűnt (+videó)

Az 1930-as évek eleje óta Svájc 1400 gleccsere már a felére olvadt, és a jég olvadása a globális felmelegedés közepette gyorsul – erről számolt be egy hétfőn közzétett új tanulmány.

Az Alpok gleccsereinek mintegy fele található Svájcban. A kutatók megállapították, hogy ezekben a jég mennyisége 1931 és 2016 között a felére csökkent. Azóta pedig

mindössze hat év alatt a gleccserek mérete további 12 százalékkal zsugorodott.

A svájci műszaki egyetem, az ETH Zurich és a svájci Szövetségi Erdészeti, Hó- és Tájkutatási Intézet az eredményekhez részben a gleccsereken 1931 óta bekövetkezett domborzati változások elemzésével jutott.

Daniel Farinotti, a The Cryosphere című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a gleccserolvadás felgyorsulásának mértékét azért fontos konkrétan meghatározni, mert abból le lehet szűrni, hogy a gleccserek hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra.

A kutatók a tanulmány elkészítésében helyszíni mérésekre, légi felvételekre és a hegycsúcsokról készült fotókra, köztük a két világháború között készült mintegy 22 ezer felvételre támaszkodtak.

Az elemzés szerint a gleccserek visszahúzódása nem egyforma ütemben zajlott. Az olvadás sebességét befolyásolta a tengerszint feletti magasság, a gleccsereken lévő törmelék mennyisége és a gleccser alsó végének, az úgynevezett „orrának” lapossága.

A tanulmány szerint két időszakban, az 1920-as és az 1980-as években a gleccserek tömegében szórványos növekedés is megfigyelhető volt, de ezt is beárnyékolta az olvadás általános tendenciája.

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – 11 éves gyerekek mellé „iskolai pelenkacserélőket” keresnek a svájci szülők (+Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

A Végítélet Gleccsere az összeomlás határán van

Jónás Levente

Börtönt kockáztat Svájcban, aki 19 fok fölé fűti a lakását

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben