abszolút abszurd Forró drót kiemelt

A szükség még ukrán nyelvtörvényt is bont?

„Isten óvja a magyarokat” – magyarul rádiózva zavarják össze az ukránok az oroszokat. Az ukrán haderő katonái magyar nyelven kommunikálnak egymással a csapatmozgásokról, mert tudják, hogy kicsi annak a valószínűsége, hogy az oroszok ezt azonnal megértik.

“Balaton! Balaton! Itt Záhony. Vétel”

hangzik el a videóban, melyben egy ukrán katona tört magyarsággal arról rádiózik, hogy mi történt az előző órában a fronton.

A felvételt Viktor Sadej kárpátaljai újságíró posztolta a Facebook-oldalára, aki azzal indokolta az ukrán haderő magyar nyelv iránti hirtelen érdeklődését, hogy a második világháborúban az USA navahó indiánokat használt arra, hogy egymással rádiózzanak, mert ezt a japánok nem értették.

Az ukránok most azt feltételezik, hogy az oroszok legalább ennyire nem értik a magyar nyelven átadott üzeneteket.

Ahhoz, hogy lefordítsák, mit mond az ungvári professzor és katona Fedir Sándor, az oroszoknak továbbítaniuk kell Moszkvába az adatokat, és onnan tovább Budapestre. „

Amíg Szijjártó fordít, minden rádióbeszélgetéseken kitűzött feladatunk elkészül”

– írta az újságíró az oldalán, arra utalva, hogy a magyar kormányt oroszbarátnak tartja.

Ahogy arról korábban írtunk, Ukrajna és Magyarország között 2017-től nagyon feszültté vált a viszony, hiszen az ukrán kormány olyan törvényt fogadott el, mely a nemzeti kisebbségeket – köztük a kárpátaljai magyarokat is – megfosztotta attól a joguktól, hogy az anyanyelvükön tanuljanak az ukrajnai oktatási intézményekben.

A törvény eredeti célja az volt, hogy visszaszorítsák az orosz nyelv használatát az országban, de közben a magyar nyelv használatát is korlátozták. A magyar kormány éveken át tartó tárgyalásokkal sem tudta elérni, hogy a kárpátaljai magyarok újra szabadon használhassák az anyanyelvüket.

Az ukrán-magyar kapcsolat elmúlt néhány évét figyelembe véve különösen abszurd, ahogy a videó végén elhangzik az „Isten óvja a magyarokat!” mondat.

hetek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

Állampolgárok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben