Forró drót hajrá, ember! kiemelt

A több ezer éve használt gyógynövényről kiderült: szétroncsolja a rákos sejteket

A Washingtoni Egyetem kutatói már 2008-ban olyan anyagot találtak az évezredek óta gyógyítási célokra használt kínai ürömben, másnéven egynyári ürömben (artemisia annua), mely egyes ráksejteket szinte szétroncsolja. 

Működési mechanizmusának elemzéséből kiderült, hogy az üröm szirmaiból, leveleiből készített kivonat 8 óra alatt szétroncsolta a rákos sejtek háromnegyedét, 16 óra után pedig csak hírmondó maradt belőlük, ha előtte vas tablettával kezelték azokat.

A kutatás kiindulópontja az volt, hogy a maláriás és rákos sejtek vastartalma megnő, ezért feltételezték, hogy a malária kezelésénél a vastartalmú sejteket roncsoló szer a rák esetében is sikeres lehet.

A gyógynövény hatását 55 féle rákos sejten tesztelték, és kiderült, hogy az egyik

leghatásosabbnak bizonyult a leukémia, a vastagbélrák, a melanoma, a mellrák, a prosztatarák, az agyi daganatok és a veserák esetén, mellékhatások nélkül. Az artemisin a hasnyálmirigyrák és az akut leukémia esetén is hasznosnak bizonyult,

mivel ezekre a típusokra a még gyorsabb sejtosztódás és a még jobban megnövekedett vastartalom jellemző.

Fontos, hogy az artemisin az egészséges sejteket elhanyagolható mértékben károsította.

Amit eddig biztosra tudni az, hogy a kezelést vas bevitellel kell kombinálni, és az artemisin vegyületet az étkezésektől külön kell bevenni, mivel a vastartalmú ételek rontják a hatásfokot. Artemisin vegyületből háromféle ismert: az artemisin, az artesunate és az artemether. A második vízben, míg az utóbbi zsírban oldódik, így át tud lépni a véragy gáton, képes elérni az idegrendszer központját, és sokkal lassabban távozik a szervezetből. 

kerteszkedek.hu – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A tumorgyilkos molekula lehet az igazi áttörés a rák elleni küzdelemben

Jónás Levente

100% magyar! Forgalomban az első magyar gyógynövény alapú fájdalomcsillapító

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben