Forró drót great/fake reset?

Államcsőd Srí Lankán

Srí Lanka gazdasága “teljesen összeomlott” – közölte Ranil Wickremesinghe miniszterelnök. A CNN riportja szerint a válság sújtotta ázsiai ország egyre súlyosabb helyzettel néz szembe, amely miatt milliók küzdenek üzemanyag-, áram- és élelmiszerhiánnyal.

Az ázsiai ország az elmúlt hét évtized legsúlyosabb pénzügyi válságát éli, miután

devizatartalékai rekordot jelentő mélypontra zuhantak és emiatt elfogytak az alapvető importtermékek, köztük az élelmiszerek, gyógyszerek és üzemanyag.

Az elmúlt hetekben a kormány drasztikus intézkedéseket hozott a válság kezelésére, többek között négynapos munkahetet vezetett be a közszférában dolgozók számára, hogy legyen idejük saját növényeik termesztésére.

Több nagyvárosban, köztük a kereskedelmi fővárosban, Colombóban is százak állnak órákon át sorba, hogy üzemanyagot vásároljanak. A várakozás közben nem ritka az összecsapás a rendet fenntartani igyekvő rendőrség és katonaság és a lakosság között. A vonatok is jóval ritkábban, járnak, a szerelvények túlterheltek, sokan nem férnek fel a járatokra, ami miatt nem tudnak eljutni a munkahelyükre, ami tovább eszkalálja a bizonytalanságot. A betegek az üzemanyaghiány miatt nem tudnak eljutni a kórházakba, az élelmiszerárak pedig szárnyalnak – még az legalapvetőbb élelmiszer, a rizs is eltűnt a polcokról sok üzletben és szupermarketben.

A rendőrség illetékesei szerint csak ezen a héten 11 ember halt meg a sorozatos zavargásokban. Wickremesinghe, aki néhány nappal azután lépett hivatalba, hogy az erőszakos tiltakozások lemondásra kényszerítették elődjét, Mahinda Rajapaksát, az előző kormányt okolja az ország helyzetéért.

“Nem könnyű feladat újraéleszteni egy teljesen összeomlott gazdaságú országot, különösen egy olyat, amelynek devizatartaléka vészesen alacsony” – mondta. “Ha már az elején lépéseket tettek volna a gazdaság összeomlásának lelassításának érdekében, ma nem néznénk szembe ezzel a nehéz helyzettel.”

Srí Lanka elsősorban a szomszédos India segítségére támaszkodott, hogy talpon maradjon – 4 milliárd dollár értékű hitelkeretet kapott –, de Wickremesinghe szerint ez sem elég.

“További segélyt kértünk indiai kollégáinktól. De még ők sem lesznek képesek folyamatosan támogatni minket ilyen módon” – mondta. A következő lépés szerinte az IMF-fel való megegyezés lesz. “Ez az egyetlen lehetőségünk. Ezt az utat kell választanunk. Célunk, hogy megbeszéléseket folytassunk az IMF-fel, és megállapodásra jussunk egy további hitel biztosításáról”

– mondta Wickremesinghe.

Hozzátette, Srí Lanka jelenleg

tárgyalásokat folytat a Világbankkal, az Ázsiai Fejlesztési Bankkal és az Egyesült Államokkal is, hogy “átmeneti rövid lejáratú kölcsönöket biztosítson”, amíg meg nem kapja az IMF-támogatást. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának képviselőiből álló csapat a jövő héten érkezik – mondta. Ezen túlmenően Kínától és Japántól is segítséget fognak kérni – ők hagyományosan a két „fő hitelezője” az országnak

– tette hozzá a miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Így számolja fel Ukrajnát az IMF a háború végére

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben