abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Angolul, grúzul, magyarul beszélő ukránok?

A papagájkommandó egyik magyarázata a harkivi verségre, hogy külföldi zsoldosok segítették az ukránokat, mivel állítólag vannak olyan videók a neten, amelyen angolul beszélnek. Olyan viszont egészen biztos van, amelyen magyarul beszélnek, akkor magyar zsoldosok is vannak? Egészen más áll a háttérben!

Több olyan videót is láttam, ahol magyarul beszélnek az ukrán hadsereg katonái, például az orosz foglyot Erős Pistával etetős vagy amikor az oroszok megtévesztésére a tüzérségi tűz koordinátáit magyarul egyeztették a tüzérek és a felderítők. Erre egyszerű a magyarázat, az ukrán hadseregben szolgálnak magyar nemzetiségű hivatásos és tartalékos katonák a fronton. Akárcsak oroszok is szép számmal, sőt még oroszországi oroszok is akadnak, a beloruszoknak saját alakulatuk van, akárcsak a grúzoknak.

Apropó grúzok! A grúz légió ( a képen lengyel T72M1 tankokkal) részt vehetett a harkivi offenzívában. A jó részük nem ukrajnai, így nem beszél ukránul, de vannak akik grúzul se, mert 3. országból érkeztek, s az angol a közvetítőnyelv.

S mit keresnek ott a nem ukrajnai grúzok? Azt mint, anno az itáliai magyar légió tagjai Olaszországban! Harcolni az ellenség ellen, ami akkor nekünk az osztrák volt, a grúzoknak meg most az orosz! De említhetném az 1848-49-es magyarországi és erdélyi lengyel légiókat is… az oroszok lehet őket is külföldi zsoldosnak nevezték egykoron.

Magyarországon kevesen tudják (mert a szomszéd szinte senkit se érdekel), hogy több lépcsőben, de nagyon jelentős ukrán kisebbség menekült Kanadába és az USA-ba. Az első hullám a mi nagy kivándorlásunkkal esett egybe, a XX. század fordulóján, aztán a nagy háborút követő polgárháború vége felé, a vörösök elől menekülők. Hozzájuk csatlakoztak a második világháború jórészt nacionalista menekültjei. A szovjet birodalom szétesését követően ugyancsak sok ukrán telepedett le a két amerikai országban (köztük sok határon túli ukrán, aki nem hazatért, hanem 3. országból érkezett, pl. oroszból, kazahból).

Ez a diaszpóra Kanadában a 2016-os népszámlálás szerint 1,36 millió fő.

Mivel jellemzően agrár környezetből érkeztek az ukrán bevándorlók, így Kanadában is sokan földművelésből, erdőgazdálkodásból éltek. Nem a milliós nagyvárosokban telepedtek le. Manitoba állam lakosságának például 14,5 százaléka ukrán! S most jön a lényeg:

mivel a kanadai ukránok döntő többsége 3-4-5. generációs, jó esetben köszönni tudnak őseik nyelvén, esetleg megtartották ortodox, görögkatolikus vallásukat, angol anyanyelvűek, de szívükben ukránok.

Akárcsak a 2019-es hivatalos becslés szerint az USA-ban élő 1,09 millió ukrán többsége. Vannak, akik közülük az őshaza hívó szavára a követségen jelentkeztek önkéntesnek, s beálltak ukrán katonának!

Ezek a srácok angol anyanyelvűek, s bizony angolul beszélnek egymás közt, ráadásul kanadai, USA akcentussal) Jó eséllyel részt vettek mondjuk ukrajnai önkéntesekkel közös kiképzésen Angliában vagy ott kiképzett srácokkal teszik össze őket egy-egy harckocsiba, lövészrajba, s a közvetítő nyelv az angol. Fél év múlva – ha még élnek és ott lesznek) – már kevert nyelven vagy akcentussal, ukránul fogják nyomni. Kanadai, USA állampolgárok, az én szememben mégse tekinthetők klasszikus külföldi zsoldosnak.

Ugyan ez történt anno a horvát függetlenségi háború során, mikor hazatértek a diaszpórából Ausztráliától Németországig a fél világból Horvátországért harcolni.

Sok olyan volt, aki előtte sosem járt az őshazában, s voltak persze olyanok is, akik ott születtek, csak évtizedekkel korábban kitelepültek, mint Ante Gotovina vezérezredes. Még 18 se volt, mikor beállt a Francia Idegenlégióba zsoldosnak. A horvát háborúba viszont nem pénzért, hanem becsületből harcolt.

Említhetném Izraelt is, amely ha mozgósít, akkor az El-Al légihadat létesít London, Párizs, New York és a Ben Gurion közt. A különgépek öntik a külföldön élő izraeli hadköteleseket és zsidó önkénteseket, főleg speciális képzettséggel rendelkezőket, mint repülő- és helikopter pilótákat, radarosokat, szerelőket… kis túlzással az IDF második nyelve az angol.

Az említett példákhoz hasonlót csinálnak az ukránok is.

Persze vannak külföldi kalandorok is – nagy részük 2-3 hónap után haza is ment-, de nem ők a meghatározók. Nagy pénzért fizetett zsoldosokra (mint a Wagner, az oroszoknál) nincs szüksége az ukrán hadseregnek, mert az orosszal szemben vannak elegen.

S még egy apróság a végére: A nagy nemzetközi közösségi médiák alapnyelve az angol és sokan nem az anyanyelvükön, hanem angol szöveges vagy kétnyelvű videókat csinálnak. Szóval sokkal bonyolultabb, mint a papagájkommandó sugallja.

a háborúk világa, világok háborúi (fb) – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben