Forró drót kiemelt united fakes of america

Átfogó titkosszolgálati támadás Kína ellen

Átfogó támadást hajtott végre Kína ellen az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) – az erről szóló jelentéseket szerdán ismertette a Global Times. Az amerikai titkosszolgálat több mint száz információs rendszerbe hatolt be, hogy érzékeny adatokhoz férjen hozzá. A célpontok jellemzően kutatólaboratóriumok voltak, de akadtak köztük kormányzati szervek is.

A kínai kibervédelmi szakemberek szerint

az NSA „Acid Fox” nevű kiberfegyverének egyik változatát azonosították, amit úgynevezett „hátsóajtós” támadásokhoz használnak.

Ez azt jelenti, hogy a kiszemelt számítógépek operációs rendszereinek biztonsági résein keresztül egy trójai vírust telepítenek az eszközre, ami utána segít megkerülni a tűzfalat: egy „hátsó ajtót” nyit a támadók előtt.

Az Internet Security Company 360, a jelentések egyik szerzője, azt állítja, nem Kína az egyedüli célpont.

Az NSA a „Five Eyes” titkosszolgálati együttműködés keretében – ez lényegében az angolszász országok hírszerzésének összehangolására jött létre – világszerte hajt végre hasonló támadásokat, adott esetben szövetséges országokkal szemben is.

Emlékezetes, bő egy éve derült ki, hogy az USA nemzetbiztonsága legalább két éven át, 2012 és 2014 között lehallgatta Angela Merkel német kancellárt és számos európai politikus, hivatalnokot és a pénzügyi élet szereplőit. Mindez azért is pikáns, mert az Egyesül Államok az adatvédelem és a kiberbiztonság egyik nagy szószólója, Washington komoly nyomást gyakorolt számos országra például a Huawei-jel kötött állami szerződések miatt, azt állítva, hogy a kínai cég állami megbízásból kémkedik.

A most leleplezett támadás ugyanakkor újabb bizonyítéka annak, hogy gyakran pont a tolvaj az, aki a leghangosabban rendőrért kiált.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Csődhullám söpör végig Amerikán

Jónás Levente

BEST OF 2023! – United Fakes of America III.: America FAKES You! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben