Forró drót kiemelt klímafelelős

Az átlag négyszeresével melegszik az Északi-Sarkvidék

A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben – állítják finn kutatók.

Korábbi kutatások a világátlagnál kétszer gyorsabbra becsülték a Jeges-tenger térségének melegedését,

egy tavaly májusi norvégiai jelentés pedig 3,1 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést mutatott ki az 1971 és 2019 közötti évekre, a globális átlag háromszororosát.

A Finn Meteorológiai Intézet tudósainak a Communications Earth & Environment című folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmánya szerint

az Észak-sarkvidék egyes térségeiben a felmelegedés tempója hétszeresen, az egész régióban pedig négyszeresen haladta meg a Föld átlagát.

Az eddig véltnél nagyob ütemű arktiszi felmelegedés részben a számítási módszerek megváltoztatásával magyarázható: a finn tudósok az Északi-sarkkörön túli teljes területet vizsgálták, és csak 1979-től kezdődően vették figyelembe az adatokat, mert ekkortól állnak rendelkezésre részletesebb és ezért megbízhatóbb műholdas felvételek.

demokrata – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Vörös riasztás az emberiségnek – 8 tény, amit tudnod kell a legutóbbi IPCC jelentésről

Jónás Levente

A Sarkvidéken nem a felmelegedés miatt lesz forró a helyzet

Jónás Levente

A klímaváltozás fenyegeti az energiatermelést is

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben