kiemelt uni…jó?

Az Azovnak toborzó terroristákat tartóztattak le Olaszországban

„Megcsinálom, olyan lesz, mint az a mészárlás Új-Zélandon, csak én nem a feketék közé megyek, hanem be a barakkokba, Mariglianoban” – mondja Giampiero Testa azon a 2021 januári hangfelvételen, amit az olasz hatóságok rögzítettek titokban. Testa egyike annak az öt neonácinak, akiket november 15-én tartóztattak le terrorizmus előkészítésének gyanújával Nápoly, Caserta és Avellino tartományokban.

A szervezetüket, amelyet Hagal Rendnek neveztek, 2019 óta tartották megfigyelés alatt, és a hírek szerint „közvetlen és gyakori” kapcsolatban állt nem csak az Azov ezreddel, hanem más ukrán neonáci csoportokkal, így a Jobb Szektorral és a Centúriával is. Valószínűleg az volt a cél, hogy harcosokat toborozzanak. Erre utal az is, hogy az olaszok köröznek egy Anton Radomsky nevű ukrán férfit.

A szökevény korábban azovos volt, majd ki tudja miért, Olaszországba költözött, ahonnan a közelmúltban visszatért Ukrajnába (talán hírét vette, hogy vadásznak rájuk), és belépett a hadseregbe. Addig is azonban, amíg Nápolyan múlatta az időt, a hatóságok szerint megtervezett egy támadást a Volcano Buono bevásárlóközpont ellen.

A nyomozati iratok szerint a Hagal Rend tagjai paramilitáris kiképzőtáborokat szerveztek Nápoly és Caserta közelében, valamint olyan szemináriumokat, felelolvasó eseteket, amelyeken a nemzetiszocialista és fasiszta irodalom, valamint ideológia tanulmányozása mellett „tudományos” előadásokat tartottak.

Az Állami Rendőrség annak is hírét vette, hogy

a tagok több alaklommal jártak külföldi közelharc- és lőkiképzéseken, hadi játékokon. A tréningekről kiállított „okleveleket” Ukrajnában és Izraelben „hitelesítették”.

Utóbbi első olvasatra meglepőnek tűnhet, de valójában nem az: a ’90-es évek óta, jellemzően a másodgenerációs szláv bevándorlók, illetve az elsőgenerációval érkező frusztrált fiatalok számos kisebb-nagyobb neonáci, illetve nem vallási alapon szerveződő szélsőséges csoportot alapítottak.

November 15-én a hatóságok a letartóztatásokkal párhuzamosan huszonhat házkutatást tartottak.

Lőszereket, késeket, machetéket, taktikai ruházatot, egy gránátvetőt, és visszaélesíthető fegyvereket foglaltak le a tonnányi propagandaanyag mellett. A tg24 hírcsatorna riportja szerint a Hagal Rend irodáiban glédában álltak az Azov-ezredet dicsőítő könyvek, plakátok, pólók és kapucnis pullóverek.

Az elfogottak között van Meurizio Ammendola, a csoport alapítója és helyettese, Michele Rinaldi, a már említett Giamppiero Testa és egy másik harcos, Massimiliano Mariano, valammint Fabio Colarossi, a szervezet propagandistája.

Arról, hogy Radomsky-n kívül hány hagalos szolgál jelenleg Ukrajnában, illetve hány embert sikerült beszervezniük, és meggyőzniük arról, hogy „egy nagyobb cél”, az „ideológia” és a „fehér felsőbbrendűség” jegyben csatlakozzanak a Kijev oldalán harcoló önkéntesekhez, nincs adat. A „Rend” felszámolása azonban így is intő jel kellene legyen Európa és a Nyugat vezetői számára:

Ukrajna a korábbi évekhez képest már nem csak egy „neonáci” keltető, „safe space”a szélsőséges sovinisztáknak, hanem

egy olyan hely, ahonnan – a háború kimenetelétől függetlenül – harcedzett, veterán szélsőségesek fognak előbb-utóbb hazatérni, nemzetközi kapcsolatrendszerrel, esetleg állig felfegyverkezve.

Hogy ez mennyire kockázatos? A radikális iszlám terrorizmus példájából pontosan tudjuk, mire lehet képes egy magányos elkövető, és egy jól koordinált „különítmény”.

Andres Breivik sosem kapott különleges kiképzést és nem vett részt egy háborúban, mégis 77 fiatalt és felnőtt kísérőiket gyilkolta meg. 

Vajon mire lenne képes az ukrán nemzetközi brigádok bármelyik neonáci harcosa? Ha nem akarjuk megtudni, mielőbb le kell fegyverezni a kijevi rezsimet! Nincs más megoldás.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ukrajnában eltávolították az összes orosz nyelvű könyvet az iskolákból és közkönyvtárakból

Jónás Levente

4. rész: HIÁNYPÓTLÓ VIDEÓSOROZAT a háború előzményeiről, hátteréről!

Jónás Levente

„Az állam kötelessége az ukránok….” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben