Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Az új, költöztethető hullámgenerátor-erőmű eddig a várakozásokon felül teljesít

Az újfajta vízerőmű ráadásul hajóval bárhova elvontatható, és rövid időn belül rákapcsolható a helyi hálózatra.
Már a gyakorlatban is bizonyította életképességét a Wave Swell Energy vállalat fejlesztése, a UniWave 200 névre keresztelt kísérleti vízerőmű, mely a tenger hullámzásának erejét használja fel – olvasható a New Atlas oldalán.

A vállalat tavaly ugyanis már teleptett 200kW-os tesztplatformot Ausztráliától délre, Tasmania szigete mellett a Bass-szoros híresen zord vizein. A kísérleti vízerőmű az eddigiek során várakozásokon felül teljesített, és a tervek szerint legalább 2022 végéig a helyén marad. Az ABC News cikke alapján a a tesztpéldányt Launcestonban építették, és mintegy 12 millió dollárba került.

A különleges generátort úgy tervezték, hogy a hullámzás által egy speciális betonkamrába jutott víz először átnyomja a levegőt egy kivezetőszelepen, majd ezt követően a visszahúzódó víz erőteljes vákuumot hoz létre, amely a vízerőmű felső részén elhelyezett turbinán keresztül szív be levegőt, ezáltal áramot termelve, melyet aztán a helyi hálózatba lehet táplálni.

A berendezés különlegessége, hogy bár hasonló elven működő generátorokat már gyártottak, azok általában mindkét fázis során egy ugyanazon turbinán keresztül mozgatják a levegőt, melynek ezáltal kétirányúnak kell lennie,

a Wave Swell Energy generátora azonban a kialakításának köszönhetően egy külön szelepen nyomja ki a levegőt, így egy sokkal egyszerűbb felépítésű és ezáltal olcsóbb, valamint kevesebb karbantartást igényló berendezést eredményezett az eddigi megoldásokhoz képest.

A tervezőinek elmondása alapján a generátor a víz energiájának 45-50%-át hasznosítja, ezzel pedig állításuk szerint sokkal hatékonyabb a hasonló elven működő eszközöknél, sőt,

a berendezés méltó kiegészítője lehet egy megújuló erőforrásokon alapuló energiamixnek a szél-, és naperőművek mellett.

A UniWave vízerőműveit úgy tervezték, hogy igény esetén vontathatóak legyenek, lehetővé téve ezzel a gyors telepítést, továbbá a kialakításuk miatt kiválóan lehet integrálni őket kikötőket, partszakaszokat, öblöket védő hullámtörő gátak szerkezetébe is.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Kína megtalálta a tiszta és korlátlan energia forrását?

Jónás Levente

A Sarkvidék legerősebb szélerőműparkját adták át

Jónás Levente

Örök forrás: megújuló energia és fenntartható energiatárolás a gravitációs technológia

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben