a 22-es csapdája kiemelt

Az ukrajnai konfliktus közeledik a maga „Sztálingrádjához” – mondta Szerbia elnöke

Aleksandar Vučić szerint a Herszonért vívott csata fogja eldönteni a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kimenetelét.

Aleksandar Vučić szerb elnök a második világháborús sztálingrádi csatához hasonlította az orosz és ukrán erők között a várható csatát Herszonért és arra figyelmeztetett, hogy a harcok utórengései messze a konfliktus övezetén kívül is érezhetőek lesznek majd.

„Kihívásokkal teli idők állnak előttünk. A következő tél még keményebb lesz, mint az idei, mert a sztálingrádi csata, az ukrajnai konfliktus döntő csatája, a Herszonért vívott csata előtt állunk”

– mondta Vučić vasárnapi interjújában.

„Mindkét fél valószínűleg több ezer harckocsit, repülőgépet és tüzérségi eszközt vet be a kulcsfontosságú városért folytatott harcban”

– jósolta.

„A Nyugat [amely támogatja Ukrajnát a konfliktusban és fegyverekkel látja el] azt hiszi, hogy így tönkre tudja tenni Oroszországot, míg Oroszország azt hiszi, hogy meg tudja védeni azt, amit a háború kezdetén szerzett és véget tud vetni neki”

– mondta a szerb vezető.

„A Herszonban zajló tömeges harcok mindenütt további problémákat fognak okozni”

– figyelmeztetett Vučić.

Sztálingrád a második világháború legnagyobb és legvéresebb csatájának számít és a konfliktus fordulópontjának bizonyult. Egyes becslések szerint a Szovjetunió és a náci Németország között 1942 augusztusa és 1943 februárja között zajló harcok akár kétmillió áldozatot is követeltek, de több mint egymillióan bizonyosan meghaltak.

A Dnyeper folyó menti Herszon városa alig néhány nappal azután került orosz ellenőrzés alá, hogy Moszkva február végén megkezdte katonai hadműveletét Ukrajnában.

Herszon régiót október elején hivatalosan az orosz állam részévé nyilvánították, Zaporozsjei régióval, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal együtt, miután az ott élők a népszavazásokon elsöprő többséggel támogatták a lépést.

Az ukrán kormány egyik fő céljává tette Herszon visszafoglalását és hónapok óta nagyszabású offenzívát tervez a város ellen. Az elmúlt hetekben a kijevi csapatok többször is megpróbáltak előrenyomulni a térségben, de minden ilyen támadást visszavertek.

Vasárnap Kirill Sztremuszov, a területi közigazgatás helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy

Ukrajna „egyre több harckocsit és fegyverzetet telepít” Herszon közelébe, ami egy újabb offenzíva előkészítése lehet.

Oroszország terveket készített a város védelmére egy esetleges támadással szemben. A múlt hónapban a hatóságok megkezdték a civilek áttelepítését Herszonból és a Dnyeper jobb partján fekvő területekről, mivel attól tartottak, hogy a Kakhovskaya vízerőmű gátat ért ukrán csapások jelentős áradásokhoz vezethetnek.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök ragaszkodott ahhoz, hogy „

a Herszonban élőket evakuálni kell a legveszélyesebb akciózónából. A polgári lakosság nem szenvedhet a lövések, mindenféle támadás és ellentámadás, valamint a katonai műveletekkel kapcsolatos egyéb tevékenységek miatt”

– mondta.

(A teljes cikket fordította: VilagHelyzete)

Az eredeti cikk címe: Ukraine conflict approaching its ‘Stalingrad’ – Serbian president

világhelyzete – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Vucic kőolajvezetéket építene a magyar határig és bevásárolná magát a paksi projektbe

Jónás Levente

Vučić: Clinton 1999-ben arra kérte Orbán Viktort, hogy Magyarország támadja meg Szerbiát

Jónás Levente

Amitől még a szerb vezető is fél: Vucic még országa egységét is félti

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben