a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

„Az USA vereséget szenvedne egy Kínával Tajvanért vívott háborúban”

Az Egyesült Államok vereséget szenvedne a Kínával vívott új világháborúban Tajvan miatt – magyarázta Tom Rogan, a The Washington Examiner rovatvezetője.

„Bármilyen merészek is [Joe] Biden amerikai elnök szavai, <…> felvetik a kérdést, hogy az ország hadserege kész-e kiállni egy ilyen súlyos próbát?”

– tette fel a kérdést az újságíró.

A megfigyelő szerint Peking jelentős erőfeszítéseket tett, hogy Tajvant befolyási övezetébe vonja, és itt nem csak politikai lépésekről van szó. Így

Kína több mint egy évtizede fektet be olyan katonai rendszerek fejlesztésébe és telepítésébe, amelyek blokkolják az Egyesült Államok hozzáférését a szigethez és a Dél-kínai-tengerhez.

„Az amerikai katonaság és mások– a tengerészgyalogság kivételével – nem fejezték ki azt a szándékot, hogy kompenzálják a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) ilyen irányú fejlődését” – jegyzi meg az anyag szerzője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a haditengerészet vezetése továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a repülőgép-hordozók legyenek a csapásmérő offenzívák középpontjában, annak ellenére, hogy Peking ballisztikus rakétái képesek “azonnal elpusztítani a hajókat”.

Tom Rogan arra a következtetésre jutott, hogy

az Egyesült Államoknak a jelenlegi helyzetben a tengeralattjáró-hadviselésre és a korlátozott légi hadműveletekre kell összpontosítania, hogy ne szenvedjen el pusztító vereséget. A Kínával való esetleges konfliktus kudarca rosszabb lesz, mint Tajvan elvesztése, mivel ez számos ország külpolitikájának Peking javára történő átirányulásához vezet

– zárta szavait.

Korábban Alekszej Martynov , a Nemzetközi Legutóbbi Államok Intézetének igazgatója azt mondta , hogy az Egyesült Államok ugyanazt a forgatókönyvet próbálja eljátszani Tajpejjel, mint Kijevvel. 

Provokációnak tűnnek Washington azon kijelentései, hogy Kína inváziója esetén megvédi a szigetállam területét – hangsúlyozta a politológus.

itthonrólhaza – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Soha többé! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Kína budapesti nagykövetének írása a magyar-kínai együttműködésről, az új globalizáció korában

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben