Forró drót kiemelt trolltartó Uncategorized

Balogh Ádám zongoraművész visszalép a versenytől az oroszok eltiltása miatt

A fiatal zongoraművész, Balogh Ádám, bár kvalifikálta magát, az orosz-ukrán háború miatt mégis visszalépett a kanadai versenyen való részvételtől. 

Balogh Ádám a közösségi oldalán magyarázta döntését, miszerint nem ért egyet azzal, hogy a világ egyik legrangosabb művészeti versenye az orosz-ukrán konfliktus miatt nem engedélyezi az orosz jelentkezők szereplését. 

„Hosszas gondolkodás után szeretném bejelenteni, hogy visszalépek a Honens Nemzetközi Zongoraversenytől, miután a szervezők az összes orosz versenyzőt eltiltották a versenyzéstől” – kezdi sorait Balogh Ádám.

Naponta elborzadok az Ukrajnában zajló eseményektől. El sem tudom képzelni, milyen lehet azoknak, akik személyesen érintettek. Szívfacsaró látni és hallani a kollégáktól, hogy nekik és családjaiknak, ismerőseiknek min kell keresztülmenniük. Teljesen elfogadhatatlan ezt a céltalan támadást bármilyen módon támogatni. Sokat gondolok azokra, akik most szenvednek. 

Amennyire értem, a Honens egy erős üzenetet szeretett volna közölni az orosz versenyzők kitiltásával és szeretnék mindent megtenni, hogy megértsem és tiszteletben tartsam a döntésüket. Egyetértek az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókkal, de számomra csak akkor van értelmük, ha egyenes vagy indirekt módon, de van célpont. A legtöbb orosz versenyző azonban publikusan is felszólalt a háború ellen. Nem tudom, hogy vajon mit lehet ezzel a döntéssel elérni azon kívül, hogy még jobban megosszuk azokat az embereket, akik egyébként ugyanazért a célért küzdenek, hovatovább hangosan álltak ki a béke oldalán. 

Világos, hogy a helyzet nem fekete vagy fehér és mindannyian arra törekszünk, hogy valahogy segítsünk, kivegyük a részünket a megoldásból, de meggyőződésem, hogy ez nem a helyes út. 

Visszalépésemnek mindezek mellett praktikus okai is vannak. Úgy érzem a verseny amiben részt vennék, nem lenne teljesen tiszta. Nem tudok nem gondolni arra, hogy az ötven fős mezőnyből hat orosz művész visszaléptetése ne befolyásolná a versenyt és ne növelné meg tisztességtelenül a saját esélyeimet. Talán csak egy hajszálnyi a különbség, mégis jobbnak érzem, ha távol maradok. Szeretném leszögezni, hogy nem gondolom, hogy bárki aki ezek után részt vesz, bármi rosszat cselekedne. Ezek csupán a személyes érzéseim, amiket az utóbbi napokban jól átgondoltam.

Végül szeretném nyilvánossá tenni, hogy több versenytársammal együtt leveleket is írtunk a Honens szervezőinek, hogy gondolják át a döntésüket, mellyel kapcsolatban több alternatívát, esetleges feltételt is felvetettünk, de legnagyobb sajnálatomra határozott elzárkózással találkoztunk. Ez a verseny úgy éreztem, különösen közel állt hozzám, egy „komplett művész” víziójával a központban. Remélem, hogy máskor, más körülmények között lesz alkalmam részt venni, de így sajnos most nem tudok.”

Balogh Ádám eredetileg angol nyelven írt posztja ide kattintva olvasható. Fotó: Bergics Balázs.

papageno – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben