Forró drót kiemelt uni…jó?

Balti államok: Öngyilkos üzemmód!

Ha eddig nem gondoltuk volna, hogy polgáraik életével játszanak a volt Szovjetunióhoz tartozó Balti államok! Ugyanis harminc évvel a Szovjetunióból való kiválásuk, és tizenhét évvel az Európai Unióhoz való csatlakozásuk után, még a mai napig is az orosz villamos hálózatra vannak szinkronizálva, viszont az egységes európai hálózatnak nem részei…

Ehhez képest Litvánia – az Európai Unió ellenében is! – fenntartja a szállítási korlátozásokat Kalinyingrád térség irányába!

Ez bizony óriási öngól lehet, mert az orosz oldalon, konkrétan Moszkvából egyetlen mozdulattal le lehet választani a Balti országokat! Márpedig ebben az esetben villamos energia-hiány lépne fel azonnal! De úgy tűnik, az a felelőtlen litván politikusokat nem zavarja!

Egyebek iránt az Uniótól kaptak a Balti országok egy szemmel jól látható összeget (1,6 milliárd eurót), hogy csatlakozzanak az úgynevezett ENTSO-E hálózathoz, ami lehetőséget adna az orosz függőség mérséklésére, vagy akár teljes megszüntetésre.

Igen ám, de ez a beruházás mai állása szerint csak 2025-re valósulhat meg…

Most persze gyorsítanak, de ha egy évvel korábban is végeznek, akkor még mindig van másfél év, amely alatt bármikor „leolthatják a lámpát” Moszkvából!

Nem értjük tehát, hogy mi vezeti a politikusokat, de az biztos, hogy felelőtlenül és polgáraikra tekintet nélkül kormányoznak. Ez arrafelé lehet, hogy megszokott, de nekünk innen Magyarországról végtelen nagy ostobaságnak tűnik.

Nem lett volna lehetőség az összekötésre korábban? Dehogyis nem! Csakhogy az orosz áram sokkal olcsóbb… Így aztán élvezték ennek előnyeit, most meg – amikor szorulnak… – még ők fenyegetik a Kalinyingrádi térséget… Merthogy Ukrajna felé bizony már megvan a kapcsolat, Románia, Szlovákia és Lengyelország felől egy-egy, Magyarország irányából pedig három vezetéken.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a gázt tekintve, hanem az elektromos áram tekintetében is Magyarország segíti leginkább Ukrajnát, aki cserébe elnyomja a magyar őshonos lakosságot minden létező eszközzel…

De egyben ez azt is jelenti, hogy a MAVIR a magyarországi villamos rendszer irányítója az, aki a leginkább felel Európa biztonságáért, ha esetleg valami végzetes történne az ukrán hálózaton. Ebben az esetben azonnal meg kell szakítani az összeköttetést a rendszerüzemeltetési elveknek megfelelően.

De vissza a Balti országokhoz! Csak egy kérdésünk van; Ki szeretne olyan országban élni, ahol bármikor elfogyhat az olaj és a gáz, az áramot meg Moszkvából kapcsolgathatják?

(Címlapképen: Magyarország átviteli hálózati térképe, magyarországi nagyfeszültségű vezetékhálózat)

itthonrólhaza – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben