abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Börtönt kockáztat Svájcban, aki 19 fok fölé fűti a lakását

Pénzbüntetésre vagy elzárásra is ítélhetnék azt a svájci polgárt, aki nem tartja be a tervezett új energiatakarékossági szabályokat.

A svájci Blick.ch hivatalos szövetségi állami dokumentumokra hivatkozva beszámol arról: szigorú szabályokat hoznának az alpesi országban az energiatakarékosságra, és drákói büntetéseket kaphatnának azok, akik megszegik a korlátozásokat.

Az új svájci szabályozás szerint a gázzal fűtött épületeket maximum 19 fokra lehetne fűteni, a melegvizet 60 fokig melegíthetnék. A hősugárzókat és a meleg levegős sátrakat betiltanák. A szaunákat és uszodákat hidegen kellene tartani.

Aki az új szabályokat megszegné, azt pénzbüntetéssel vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Az egynapi pénzbüntetés 30 franktól akár 3000 frankig is terjedhetne, a szabályszegés mértékét és az elkövető státuszát is figyelembe véve. A szabályt szegő vállalkozásoknak is szigorú büntetésekkel kell szembenézniük.

A svájci szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Markus Spörndli szerint e szabályok megszegése bűncselekmény, amit a kantonoknak is üldözniük kell. 

Guy Parmelin gazdasági miniszter ugyanakkor kijelentette: 

„Nem vagyunk rendőrállam”, nem kell mindenkinek rettegnie – de ellenőrzésekre számítani kell.

Spörndli szóvivő abban bízik, hogy a lakosság nagy része be fogja tartani a törvényt. A kantonoknak szeptember 22-ig van idejük arra, hogy javaslatokat fűzzenek a tervekhez.

A Blick.ch hírében hozzáteszi: az új szabályozás kapcsán számos szürkezónáról lehet beszélni, például azt se lehet minden esetben egyértelműen megállapítani, mi fér bele egy „használaton kívüli” épület fogalmába.

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – 11 éves gyerekek mellé „iskolai pelenkacserélőket” keresnek a svájci szülők (+Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben