Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Bulgária külön hivatalt hoz létre az álhírek ellenőrzésére

Bozsidár Bojanov bolgár elektronikus közigazgatásért felelős miniszter bejelentette, hogy az ország létrehoz egy külön hivatalt az álhírek ellenőrzésére a közösségi platformokon és azoknak az internetes sajtóorgánumoknak az esetében, amelyek hírügynökségnek adják ki magukat.

A politikus hangsúlyozta, hogy az új hatóság nem fogja az állampolgárokat ellenőrizni és a céljuk nem egy elnyomó apparátus megalkotása. Bojanov rámutatott, hogy

a mit sem sejtő felhasználók ellen alkalmazott célzott álinformációk szisztematikus kockázatot jelentenek a társadalomra nézve.

Ezért van szükség arányos ellenintézkedésekre és azoknak a lépéseknek – a szabad véleménynyilvánítást veszélyeztető kockázatok alapján – nagyon célzottaknak kell lenniük.

A bolgár minisztérium az ukrán-orosz háború kitörése után a Metához fordult, hogy lépjen fel a dezinformációk ellen. A különböző tanulmányok alapján a bolgár felhasználók az álhírek által legerősebben érintett európai uniós állampolgárok közé tartoznak, köszönhetően Oroszország közelségének. Bojanov közölte, hogy őket az az alapelv vezeti, hogy sem a kormánynak, sem egy nagy cégnek nem szabad eldöntenie, hogy mi igaz és mi nem.

Nem szabad blokkolni a különböző tartalmakhoz való hozzáféréseket és nem szabad cenzúramechanizmusokat létrehozni, mert azok könnyen téves irányba alkalmazhatók.

A miniszter leszögezte végül, hogy a helyi hivatalok pontosan tudják, hogy a Kreml közvetlenül és közvetve is finanszírozza a dezinformációk terjesztését, trollgyárakat tart fenn és ezeket a tartalmakat a közösségi portálokon terjeszti. Az érintett bérpropagandisták olyan hamis profilt alkalmazó személyek, akik a különböző „híreket” látogatott csoportokban és oldalakon osztják meg, valamint kommentárokat írnak az egyes hírcikkek alá.

A helyi kezdeményezést az Európai Bizottság is támogatja.

sg – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben