Forró drót kiemelt trolltartó

Cseh humoreszkaláció

Csehes válaszok születnek a kelet-ukrajnai orosz annexióra: Kalinyingrád Královec néven Csehországhoz csatolásáról és a Sör Áramlat 1 vezeték kiépítéséről robbannak a humorbombák.

Kollai István, a Corvinus Egyetem adjunktusa, a Pozsonyi Magyar Intézet korábbi igazgatója gyűjtötte össze, hogyan reagáltak a csehek a legújabb ukrajnai fejleményekre.

„Az ukrajnai annexiót a cseh humor úgy reagálja le, hogy akkor Královec néven Kalinyingrádot Csehország részének tekintik” 

– írja Kollai.

A cseh internet tele van a Královec annexiójára vonatkozó bejegyzésekkel, amire cseh politikusok és miniszterek is rákontráztak:

üdvözlik például, hogy Csehországnak van tengere.

Az oroszok cseheknek küldött hivatalos levelére, melyben úgymond közlik a csehekkel, hogy annektálták a kelet-ukrán megyéket, Miroslava Nemcova szenátor egy választ közölt, mely szerint a cseh szenátus is átad Moszkvának egy dokumentumot Kalinyingrád/Královec annektálásáról. A szót komolyra fordítva azt is közli a cseh politikus:

ez alkalomból is kinyilvánítják támogatásukat Ukrajna felé, valamint mély megvetésüket fejezik ki Vlagyimir Putyinnal és rezsimjével szemben.

Ahoj, Putyin! Jan Lipavsky cseh külügyminiszter is becsatlakozott: ő Litvániát köszönti, mint Csehország új szomszédját.  

A Twitteren az Egyesült Államok prágai nagykövetsége úgy reagált a cseh védelmi minisztérium 24 F-35-öst igénylő kérelmére:

„Nincs szükségetek egy repülőgép-hordozóra is?”

Mint Kollai írja: a prágai orosz nagykövetség elé is gyűlést hirdettek, Královec hazatérését ünnepelni. A történelmi érv: II. Ottokár cseh királyról kapta nevét Königsberg. (Akit egyébként Kun László és a Habsburgok győztek le 1278-ban a morvamezei csatában, Ottokár a csatatéren meghalt.)

Mém született arról, hogy Putyin miként néz, amikor Kalinyingrádból a cseh „ahojjal” köszönnek vissza. Bemutatják a Královecbe érkező Karel Gott anyahajót és az azt segítő szlovák tengeralattjárót is Pozsonynál. És elindították a královeci orosz nagykövetség fb-oldalát is.

Ha elutaznánk Královecbe, itt van a csehhé vált város turisztikai honlapja.

Tomas Zdechovsky parlamenti képviselő pedig

bemutatta a Sör Áramlat 1 vezetéket, ami Prágát köti össze Varsón át Kalinyingráddal.

Miután az orosz Eurasia Daily „revansista provokátornak” nevezte őt emiatt, a cseh politikus úgy reagált: „Az oroszoknak nincs jó humorérzékük”.

Kalinyingrád egyébként a történelem folyamán a porosz-németek ősi fővárosa volt, fontos kulturális központ, ahol többek között Immanuel Kant élte le egész életét.

A 2. világháború alatt és után a szovjetek lerombolták az egész régi, értékes óvárost,

Sztálin Oroszországhoz csatolta enklávéként, a németeket kiűzték, az oroszokat betelepítették, majd Kalinyin elvtársról nevezték el a lakótelepként újjáépített várost.

Idén januárban, még a háború kitörése előtt egy litván jobboldali politikus is érdekes követeléssel állt elő, a hasonló hangvételű orosz üzenetekre reagálva. A fokozódó kelet-európai helyzet kapcsán Matas Maldeikis, a litván konzervatív Haza Unió (Tėvynės sąjunga) párt képviselője akkor Twitter-bejegyzést tett közzé egy térképpel, a következő szöveggel:

„BREAKING: követelem az orosz hadsereg azonnali kivonulását a Litván Nagyfejedelemség történelmi befolyási övezetéből, beleértve Belaruszt és Ukrajnát. Oroszország nyugati terjeszkedése botrányos provokáció Novgorod 1478-as annexiója óta.”

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Oroszország ismét a tíz legerősebb gazdaság között

Jónás Levente

Az Újvilágból az Óvilágba: Moszkva mellett telepednek le az USÁ-ból ideológiai alapon menekültek

Jónás Levente

Mea maxima culpa

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben