hajrá, ember! kiemelt

Dél-Korea tudatosan készül a 6G technológia bevezetésére

Kínai kutatók nemrégen demonstrálták a vezeték nélküli hálózaton történő, másodpercenkénti egy terabájtos adatátvitel működőképességét, ami a 6G felé vezető utat nyithatja meg a kutatók szerint, de Dél-Korea még előrébb jár a tervekkel.

Dél-Korea tudományos és információs- és kommunikációs technológiai minisztere, Lim Hje-szook a barcelonai MWC (Mobile World Congress) kiállításon jelentette be, hogy mindent megtesznek azért, hogy 2028 körül elindíthassák a 6G kereskedelmi forgalomban való bevezetését, ami a mostani hálózatokál 50-szer gyorsabb lesz majd, és tíz kilométeres magasságig nyújt lefedettséget.

Dél-Korea kormánya már 2020-ban bejelentette, hogy a 6G korszakának vezető szereplőjévé kíván válni, ennek elérésére megalkották a 6G stratégiájukat és a technológiai fejlesztések, valamint a sztenderdek és infrastruktúrák kialakítására is nagy hangsúlyt helyeztek. A 2021-től 2026-ig tartó fejlesztési időszakában elvégzett munkák elsődleges célja az, hogy

elérjék a másodpercenkénti egy terabájtos adatátviteli sebességet, a 0,1 ms-os késleltetést és integrálják a mesterséges intelligenciát a teljes rendszerbe.

6G hálózat megvalósítása iránti igény egyre jelentősebb, és a szolgáltatások bevezetését célzó verseny is egyre éleződik, egyenes arányban azzal, ahogy az egyre nagyobb sebességű adatközvetítést és kevesebb késleltetést igénylő alkalmazások száma is növekszik. Az önvezető autók rendszerei, az okosvárosok és okosotthonok berendezései, a távolból megvalósított műtétekre lehetőséget adó orvosi megoldások, vagy, legújabban, a cégek metaverzum világainak megfelelő minőségű működtetése mind a minél biztosabb és nagyobb teljesítményű kapcsolaton alapulnak, amit az 5G is kiszolgálhat, de a szakértők a következő generációs hálózatokban látják az igazi előrelépést.

Az előzetes számítások arra engednek következtetni, hogy a metaverzum elnevezésű virtuális valóságok használata, még ha szerény becslések szerint mérik fel a leendő felhasználók számát, húszszorosára emelheti a jelenlegi adatfelhasználás és internetes forgalom szintjét tíz éven belül és a 6G bevezetése kedvezően hat majd a metaverzumokhoz csatlakozók számának növekedéséhez.

Dél-Korea mellett számos más ország is tervezi a 6G hálózatok mielőbbi bevezetését, annak ellenére, hogy sok helyen nagyrészt még a 4G-t használják a lakosok és a 3G és 2G kivezetése sem zajlott még le. A versenytársak között található Kína is, ahol a 6G szolgáltatásokat 2030 körül szeretnék bevezetni, de Tsinkua Egyetem professzora, Csang Csao szerint a katonaság már előbb is használhatja a rendszert, amennyiben elérhetővé válik, mivel esetükben a teljesítmény többet nyom a latban, mint a költségek.

rakéta – pestihírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben