Forró drót kiemelt közbátorság

„DON’T PAY UK”: Már 75 ezren jelezték csatlakozásukat azokhoz, akik októbertől nem fizetik az energiaszámláikat

„NE FIZESS, ANGLIA!” – kb. a fordítása a címben idézett csoport jelszavának, amely azt tűzte ki célul, hogy egymillió Egyesült Királyság-beli sorstársukkal együtt októbertől egyszerűen bojkottálják a képtelenül megemelkedett energiaáras számlák kifizetését. Eddig 75 ezren vissza is jelezték csatlakozásukat, tiltakozásul az elszabadult brit energiaárak miatt.

Az Egyesült Királyság kormánya most “rendkívül felelőtlen” címmel ellenkampányt hirdetett, amint arról a The Independent csütörtökön beszámolt.

“Ez egy rendkívül felelőtlen üzenet, amely végső soron csak az árakat fogja mindenki más számára felfelé hajtani, és hatással lesz a személyes hitelminősítésre”

– idézte a kormány szóvivőjét a lap.

“Bár egyetlen kormány sem tudja ellenőrizni a globális gázárakat, mi 37 milliárd fontnyi segítséget nyújtunk a háztartásoknak, beleértve a 400 font kedvezményt az energiaszámlákra, és 1200 font közvetlen támogatást a legkiszolgáltatottabb háztartásoknak, hogy segítsünk a megélhetési költségeken”.

A kormány által meghatározott energiaárplafon, amelyet a szabályozó hatóság, az Ofgem határoz meg, az előrejelzések szerint október 1-jén 3000 font (3618 dollár) fölé emelkedik,

ami közel 65%-os emelkedést jelent. Az energiaköltségek már az év elején 54%-kal emelkedtek.

A Don’t Pay UK becslései szerint télre mintegy 6,3 millió brit háztartás kerül az energetikaiszegénységbe, és több tízmillió háztartás éli meg az “üzemanyagstresszt”, ami azt jelenti, hogy csak az energiaszámlákra jövedelmük több mint 10%-át költik majd.

A kormány az emelkedő energiaköltségeket a megnövekedett globális kereslettel, a Covid-19 világjárvány utóhatásaival és az Ukrajnában zajló katonai konfliktussal magyarázza.

Az olyan energiavállalatok, mint a British Gas tulajdonosa, a Centrica rekordnyeresége azonban közfelháborodást váltott ki, és azzal vádolták őket, hogy a szolgáltatók a válságból húznak hasznot.

“Politikusaink és az olaj- és gázipari vállalatok olyan energiarendszert terveztek, amely csak a pénzt és a profitot irányítja felfelé, nem törődve az emberi áldozatokkal”

– mondta a Don’t Pay szóvivője, hozzátéve, hogy az energiavállalatok rekordnyeresége elfogadhatatlan.

“Ha a kormány és az energiavállalatok nem hajlandóak cselekedni, akkor az egyszerű dolgozó emberek fognak cselekedni. Együtt, közösen fogjuk kikényszeríteni a méltányos árat, a kormánynak és az olaj- és gázipari óriásoknak pedig egymás között kell majd rendezniük a dolgot”.”

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ennyit érne kihagyni az atomenergiát?

Jónás Levente

Elképesztő extraprofitot tett zsebre az energiaszektor

Jónás Levente

Argentína felmondta a Falkland-szigetekről szóló megállapodást az Egyesült Királysággal

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben