Forró drót kiemelt klímafelelős

Egy ambíciózus és kivitelezhető projekt az óceáni szemétkörök felszámolására

A The Ocean Cleanup 2013-ban olyasmire vállalkozott, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: megtisztítani a Csendes-óceánt az úgynevezett nagy szemétszigettől, vagyis attól a csaknem kétmillió négyzetkilométeres hulladékhalomtól, ami a tengeráramlatok hatására alakult ki évtizedek alatt.

A projekt célja, hogy 2040-re az óceánokban található műanyag 90%-át eltávolítsák,

ami felé tavaly októberben tettek is egy jókora lépést, hiszen a System 002-re keresztelt eszköz tesztjén mintegy kilenc tonna műanyagot sikerült kihalászniuk a vízből.

A projekt munkatársai azóta sem tétlenkedtek, hiszen hamarosan elkészül a System 03, ami az elődjénél sokkal nagyobb lesz, így gyorsabban és olcsóbban tudják vele megoldani a szemét eltávolítását.

A 2500 méter hosszú, U-alakú eszköz egy háló segítségével négyméteres mélységig képes összegyűjteni az összes szemetet, így a The Ocean Cleanup szerint mindössze tíz darab elég lenne belőle ahhoz, hogy kihalásszák a százezer tonnányi hulladékot az óceánból.

Ennek kivitelezéséről egy szemléletes videót is készítettek, amit alább lehet megtekinteni:

rakéta – Pesti hírek

Ez is érdekelhet

Óriási bajban az emberiség, Sir David Attenborough szerint „alig van visszaút”

Jónás Levente

Az átlátszó fa lehet a műanyag alternatívája

Jónás Levente

Az ökocídium legyen nemzetközi bűncselekmény!

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben