Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Egymilliárd Blue-ray lemez adata egy érme nagyságú korongon: jövőre meg is vehetjük

Japán kutatók munkája az az új adattároló technológia, amire elképesztő mennyiségű, mintegy 25 exabájtnyi adatot lehet majd elmenteni. Ez az Interesting Engineering szerint nagyjából 1 milliárdnyi Blu-ray lemezen őrzött adatot jelent.

A technológia alapját egy gyémántból készült, de mindössze 5 centiméter átmérőjű korong jelenti. Az Adamant Namiki Precision Jewel és a Saga Egyetem kutatói, akik a lemezt kidolgozásért felelősek,

mostanra arra is rájöttek, hogyan lehet tömeggyártásra küldeni azt.

A korong a japánok szerint rendkívül tiszta gyémántból készült, amiben csak minimális, a szennyeződést okozó nitrogénatom található. A kutatók egy különleges gyártási struktúrát is kitaláltak, ami biztosítja, hogy a tárolás folyamata megvalósulhasson, illetve, hogy a korong stabilan őrizze a rámentett adatokat.

A kutatók szerint a korongot elsősorban kvantumszámítógépeknél lehet majd használni, és talán már nem is kell olyan sokat várni rá: az előzetes tervek alapján a korong tömeggyártása már 2023-ban elkezdődhet.

hvg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Japán a tenger alá merül Kína elől (+Pesti Hírnök filmajánló)

Jónás Levente

Vészes népességfogyás: „A japán nemzet az utolsó órában van”

Jónás Levente

„És az Ember megteremté a robotot, saját GÉPmására…” – robothasonmásokkal helyettesített politikusok

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben