Forró drót kiemelt Videó

Egyszerű kínai eszközzel törik fel az új típusú autókat (+videó)

Futótűzként terjed az interneten egy videó, amit az egyik budapesti OMV benzinkút kamerája rögzített. A rendőrség által közzétett felvételen ugyanis tökéletesen látni lehet, hogy mennyire egyszerű az új típusú autókat feltörni és elvinni belőle minden értéket.

Közel egy hónapja tette közzé a rendőrség azt a felvételt, amit egy benzinkút biztonsági kamerája rögzített. A felvételen azt láthatjuk, ahogyan egy úgynevezett entry-keyless go kényelmi rendszerrel felszerelt autót másodpercek alatt pakolnak ki: a fehér Renault-ból közel 70 millió forintnyi értéket vittek el a rablók, köztük befektetési aranyat és valutákat is.

Ennek a keyless technológiának a lényege, hogy nem kell már a kulccsal bajlódnunk, elég csak a közelébe mennünk a kártyával az autónak, így az már indításra készen áll.

Maga az elmélet persze nagyon jól hangzik, viszont a jelek szerint egy egyszerű, Aliexpresszről rendelhető pár ezer forintos készülékkel is könnyedén kijátszhatja bárki: csupán egy úgynevezett jammer, vagyis egy jelzavaró eszköz szükséges ahhoz, hogy feltörjék a méregdrága kocsinkat.

Ennek a blokkolónak ugyanis erősebb a rádiójele, mint a kulcsé vagy az autóé így, ha ezt használták a tolvajok valószínűleg az autó be se lett zárva.

Ezen az egyszerű módszeren kívül persze léteznek komplexebb, drágább megoldások is, amikkel a már jobb biztonsági rendszerrel felszerelt autókat törik fel, mint például, ha ellopják az indítókártya egyedi kódját. Vannak bizonyos beszerelhető rendszerek, mint a Blue 16, ami nehezíti az autó feltörését, de mi is tehetünk az ügy érdekében.

Mindenképpen érdeklődjünk az autó gyártójától, hogy kikapcsolható-e a kulcs nélküli ajtónyitás funkciója, illetve érdemes olyan kulcstartót beszerezni, amely Faraday-kalitkaként működik, és egyszerűen leárnyékolja az elektronikus rádiójeleket.

Ezen kívül, ha tehetjük, akkor éjszakára ne hagyjuk szabad ég alatt a néhány másodperc alatt kinyitható keyless autónkat, mivel a gyártók sajnos nem gondolták alaposan végig ennek a funkciónak a biztonsági oldalát, amikor megalkották azt.

telex – pénzcentrum – Pesti Hírek

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben