Forró drót hajrá, ember! kiemelt

Élő szövet a belső fémvázon – nem sci-fi többé, hanem valóság

A Tokiói Egyetem biohibrid rendszerekre szakosodott projektprofesszora, Shoji Takeuchi és kollégái ugyanis élő bőrt növesztettek egy robot ujján. A Matter című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a japán tudósok által létrehozott mesterséges bőr nem csak kinézetében, hanem működésében is tökéletesen imitálja az emberi bőrt.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy taszítja a vizet, tapintásra is megtévesztő lehet, de ami a legelképesztőbb, hogy képes meggyógyítani a felületi sérüléseit

– nagyjából úgy, mint ahogyan a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, igaz, ehhez még kell egy kis külső segítség.

A kutatók a robotujj bőréhez valódi, emberi bőrsejteket használtak. A robotujjat egy kollagént és emberi bőrfibroblasztokat tartalmazó oldatba mártották – ez a két összetevő együtt alkotja a saját bőrszövetünket is.

A kollagén és a fibroblasztok keveréke ezután a robotujj köré zsugorodott, feszesen befedve azt. Ez lett a mesterséges bőr legelső rétege.

Amint a kollagén-fibroblaszt alapzat kialakult, az emberi epidermális keratinociták egy újabb fedőréteget hoztak rajta létre, ami az emberi bőr külső rétegének mintegy 90%-át alkotják. Miután ez a folyamat végbement, az emberire hasonlító robotujj is elnyerte a végső formáját, amin már ott figyelt a szinte tökéletes bőrfelület.

De hiába a meglepő hasonlóság, a robotbőr még mindig nem olyan erős, mint a természetes, és mivel nincsen keringési rendszere sem, elég hamar tönkremegy, ha kiveszik a táptalajból.

A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy hamarosan mindenre megtalálják a megfelelő módot, sőt, már olyan extrákon gondolkoznak, mint például a szőrtüszők vagy a köröm, de még verejtékmirigyeket is hozzáadnának, hogy még élethűbb legyen.

“Olyan stratégiákat tervezünk, amelyekkel a bőrön belül keringési rendszereket építhetünk. Egy másik kihívás a bőrspecifikus funkciókkal rendelkező, kifinomultabb bőr kifejlesztése a bőrben található különböző szervek, például érzékelő neuronok, szőrtüszők, körmök és verejtékmirigyek reprodukálásával. Emellett a jelenlegi módszerünk nagyobb struktúrák lefedésére való méretnövelése is kihívást jelentő következő lépés lenne”

– mondta Takeuchi.

“Úgy gondolom, hogy az élő bőr a végső megoldás arra, hogy a robotoknak élethű kinézetet és tapintást adjunk.”

– zárta a kutató.

leet – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Önvezető, akkkumulátor-nélküli, 0-24 órás traktor (+videó)

Jónás Levente

High-Tech Sulis diákok a világ élvonalában

Jónás Levente

VIDEÓ: Előremutató, sci-fibe illő, kiborg fejlesztés

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben