abszolút abszurd Forró drót kiemelt

„Entoveganizmus”: rovarevésre buzdít az Európai Unió

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság (EB) a Twitteren egy bejegyzésében azt hangoztatta, hogy az európaiaknak az étrendjük részévé kellene tennie a rovarokat, meg kellene tanulniuk rovarokat fogyasztani – írja a V4NA.

Akár rágcsálnivalóként, akár élelmiszer-összetevőként az Európai Unió három rovarfajtát hagyott jóvá újfajta élelmiszerként. Ezek a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.

A bizottság azt állítja, hogy a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, táplálók és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek, és megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést.

Az EB véleménye szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne ezen élelmiszerek fogyasztása. Illetve rámutattak arra, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények.

Te döntöd el, hogy megeszed-e vagy sem! A rovarok alternatív fehérjeforrásként való felhasználása nem új keletű, és a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat. Próbáljuk meg?

 – áll a bizottság utolsó tweetjében.

A rovarokon és a bogarakon alapuló étrendet, az úgynevezett entoveganizmust rengeteg ember követi.

Bár a Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok, bogarak étkezési célú felhasználásának, a nyugati világban csak nemrég kezdett el hódítani egy új trend. A klímavédelem egyik irányzata felhívja arra a figyelmet, hogy azzal is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Fontos, hogy minél kevesebb húst fogyasszunk, hiszen az állattenyésztésre sok erőforrást (földterület, víz) használunk fel. Ráadásul az állattenyésztés rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, ezért egyre többen környezetvédelmi megfontolásból fordulnak a veganizmus felé. A vegán életmód egyik új irányzata az entoveganizmus, vagyis a rovarevés.

A rovarevés mint trend megjelenése után a vegánok körében felmerült a kérdés, vajon fogyaszthatnak-e rovarokat. A válasz természetesen nem, hiszen a vegán életmódba semmilyen állat fogyasztása nem fér bele. Ugyanakkor a vita lehetőséget adott egy új irányzat, az entoveganizmus kialakulására.

A rovarevés kifejezetten egészséges, állítják hívei. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalma és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaz.

A legfontosabb érv azonban amellett, hogy a húst bogarakra cseréljük, a környezet védelme.

 Hiszen a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, a sertés vagy a szárnyasok tenyésztése esetén. A rovarok szinte semennyi vizet nem fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük („felhizlalásuk”) csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs.

Ehető rovarokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában tenyésztenek. Az egyik legnagyobb Egyesült Államokbeli forgalmazó az egész világról gyűjti be és kínálja „finomságait”. De Észak-Amerikában és Európában is találhatók rovarfarmok.

Az USA-ban egy nagyjából félkilós kiszerelésű tücsökliszt például 49 dollár.

De azoknak, akik még csak ismerkednek a rovarevéssel, egy különleges összeállítás is készült. Tízféle ízesítésű tücsökcsipsz csupán 55 dollárért.

Európában hódít a lisztkukac is, amelyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben. És természetesen müzliszeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.

Érdekes kérdés a rovarevés kapcsán azonban, hogy azon kívül, hogy a nyugati ember számára bizarrnak tűnik, mennyire lehet környezetbarát? Hiszen míg csak néhány helyen tenyésztenek bogarakat az Egyesült Államokban és Európában, a trend miatt egyre többen rendelnek akár több ezer kilométerről is maguknak tücsökfinomságokat. Ezzel pedig épp a lényege veszik el a dolognak.

internetfigyelő – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Bogár László: Szuverenitás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben