Forró drót Imperium Globalorum kiemelt

Éppen most? Japán bejelentette igényét a Kuril-szigetekre

Japán és Oroszország 77 éve vitatkozik a Kuril-szigeteken, emiatt nem született meg a második világháborút lezáró békeegyezmény a két ország között. Japán most, az orosz–ukrán háború kellős közepén megerősítette igényét a szigetcsoport négy legdélebbi tagjára.

A pénteken közzétett diplomáciai Kék Könyvében Japán 2003 óta először nevezte Oroszország által illegálisan elfoglalt területnek a szigeteket. Az irat úgy fogalmaz, hogy:

„olyan japán területekről van szó, amelyek felett Japán bír szuverenitással, de jelenleg illegálisan Oroszország ellenőrzése alatt állnak”.

A szigetek elsősorban a halakban gazdag tengeri területek és a rénium nevű ritka és drága ásványi anyag miatt értékesek.

Az ukrajnai háború tovább rontotta a két ország egyébként sem felhőtlen viszonyát.

Moszkva március végén közölte, hogy nem folytatja a béketárgyalásokat Japánnal, miután a szigetország „nyíltan barátságtalan” álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

A háború miatt Japán szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, például megtiltották egyes műszaki berendezések és katonai célú eszközök exportját, áprilisban pedig leállították az orosz szén importját. A japán kormány ezenkívül személyes szankciókat vetett ki az orosz vezetők, köztük Vlagyimir Putyin elnökre, valamint orosz üzletemberekre.

telex – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Utolsó ukránig!” Utolsó európaiig is…?! (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat (+ videók)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben