Forró drót Imperium Globalorum kiemelt Uncategorized

Feketepiacon az Ukrajnának küldött fegyverek – mutatjuk, melyek azok

Van egy nagy veszélye az ukrajnai háborúnak, amiről viszonylag kevés szó esett: az ott felhalmozott hatalmas mennyiségű fegyverzet későbbi sorsa. Vannak jelzések, hogy a segélyként érkezett nyugati fegyverzet egy kisebb része már a nemzetközi feketepiacokon bukkan fel kínálatként. Ezek a piacok a diktátorok, terrorista csoportok preferált beszerzési forrásai.

Itt nyilván nem nehéz-harckocsikról vagy 5-7 tonnás lövegekről, hanem

elsősorban kézifegyverekről, MANPADS vállról, vagy könnyű állványról indítható páncéltörő, vagy légvédelmi rakétákról, FIM 92-es Stingerekről, FMG-148-as Javelinekről, NLAW-okról, testpáncélokról, sisakokról, C4-es robbanóanyagról lehet szó.

És nem kis pénzekről beszélünk.

Ma egy Sztinger-rendszer (Stinger – a rakéta plusz a felszerelt indítócső) ára bőven 120 ezer dollár (45 millió forint). Egy Javeliné az indító-célkövető szerkezettel együtt megközelíti a 250 ezer dollárt (95 millió forint). Üzletnek sem rossz egy ilyet meglovasítani és a feketepiacon eladni.

A témát a CNN is felplankolta.

A cikkek szerzői (Karie Bo Lillis, Jeremy Herb, Oren Liebermann) idéznek egy amerikai hírszerzési forrást:

„…rövid távon van rálátásunk a segélyként küldött fegyverek sorsára. Amikor viszont ezek bekerülnek a háború ködébe, már szinte semmit sem tudunk róluk. Belezuhannak egy nagy fekete lyukba, és ezt követően szinte nyomtalanul felszívódnak.”

Hagyján, ha nagy méretű hadieszközökről van szó, mint amilyen a három emelet magas Sz-300-as, a szlovákok által Ukrajnának adományozott, szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszer. Ezeket súlyuknál, méreteiknél fogva csak vasúton lehet szállítani, tehát könnyű szemmel tartani mozgásukat.

De egy NLAW brit gyártmányú páncéltörő rakéta indítószerkezetével együtt is belefér egy személyautó csomagtartójába, nem beszélve az alig három kilós „kis” Switchblade 300-as kamikaze drónról.

Érződik bizonyos óvatosság – talán még némi burkolt kritika is – az amerikaiak vélemény-nyilvánításában.

Mondják, hogy ők és nyugati szövetségeseik részletes beszámolókat továbbítottak „oda, ahova kell” az orosz haderő ukrajnai mozgásairól, veszteségeiről, fegyverzetéről harcképességéről, az általuk használt lőszerekről, azok alkalmazási módjairól.

Ám amikor az ukrán erőkről van szó, kiderül, hogy a Nyugat, az USA információi hézagosak.

Nehéz ám mindezeket a dolgokat követni akkor, amikor nincsenek embereink a helyszínen

– vallja be egy amerikai tiszt.

Mit szállított az Egyesült Államok, Ukrajna magasan a legnagyobb katonai eszköz-támogatója, Kijevnek? Az amerikai katonai szállítások értéke csak a háború kezdete óta meghaladta a négymilliárd dollárt.

A fegyver neveRendeltetése Ára/darab amerikai dollárbanHány darabot szállítottak Ukrajnának
Stinger (FIM/AIM-92)vállról indítható légvédelmi rakéta120.000Több mint 1300
Javelinvállról indítható páncéltörő rakéta250.0005.500
Switchblade 300/600Kamikaze drón (robbanóanyaggal megtöltve a célba csapódik)    6.000Több mint 700. A kisebb 300-as modell mintegy 3 kilogramm, a nagyobb, akár tankok támadására is alkalmas 600-as súlya 23 kilogramm.
hoenix GhostKamikaze drón (robbanóanyaggal megtöltve a célba csapódik)Nincs adatAz USA már szállított 121 darabot, további több száz ilyen kamikaze drón szállítását tervezik. A drón adatait, műszaki paramétereit nem hozták nyilvánosságra.
MQ-1C Gray EagleUCAV nagyobb méretű csapásmérő drón, amely 25 órán át képes a levegőben maradni21,5 millió (egy olcsóbb vadászgép ára)Egyelőre ukrán kérés, hogy szállítsák. Több mint másfél tonnás szerkezet, négy darab AGM-114 Hellfire páncéltörő rakétát, vagy nyolc darab AIM-92 Stingert képes szállítani.
Hellfire (AGM-114)Levegő-föld rakéta. Van páncéltörő és különleges változata – ez utóbbi nagy értékű célok (személyek) kiiktatására való.150.000Ha az USA szállítja Ukrajnának a Gray Eagle drónt, akkor a hozzá való fegyver a Hellfire lesz.

John Kirby, a Pentagon szóvivője is megerősítette, hogy a védelmi minisztérium nem követi a segélyszállítmányokban érkezett fegyverek útját az alkalmazókig, az ukrán katonai egységekig.

Nem tudom megmondani önöknek, hogy ezek a fegyverek hol vannak Ukrajnán belül és hogy használják-e őket az ukránok és ha igen, mire. Talán sohasem tudjuk meg, hogy pontosan hogyan és mire használják például a Switchblade-eket

hangzott el az egyik briefingen.

Pedig roppant hatásos és viszonylag kis méretű fegyverekről van szó.

A Switchblade-ek egyszer használatos eszközök, népszerű megfogalmazásban öngyilkos drónok. Néhány kilogrammosak, úgy indítják őket, akár egy aknavető-gránátot, csak a Switchblade-et egy kis méretű kompresszor generálta sűrített levegő segíti az elindulásban. Van optikai berendezésük, kétirányú, valós idejű távközlési kapcsolatuk a kezelőkkel. Kis méretű robbanófejükkel együtt belecsapódnak a kiválasztott célba, páncélozott járműbe vagy parancsnoki kocsiba.

Ha úgy vesszük, ideális eszközök egy terrorista csoport számára. Eddig viszont nem bukkantak fel a nyugati titkosszolgálatok által szigorúan megfigyelt fegyverpiacokon, a feketekereskedelemben. 

A Biden-adminisztráció, amikor eldöntötte, hogy sok milliárd dolláros katonai támogatást ad az Oroszországi Föderáció (OF) támadását kivédő Ukrajnának, bekalkulálta annak az eshetőségét is, hogy a fegyverszállítmányok egy része teljesen váratlan helyeken bukkan majd fel

– árulta el a CNN-nek a Pentagon egyik tisztviselője.

Ez a hátulütője annak a helyzetnek, hogy a NATO nem lehet jelen Ukrajnában, azaz nincs közvetlen információjuk fegyvereik sorsáról.

Kénytelenek vagyunk ez ügyben támogatottunk, szövetségesünk, Ukrajna tájékoztatására szorítkozni

mondják a washingtoni védelmi minisztériumban. 

növekedés – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

És az orosz, ukrán édesanyák?

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

Dánia a „teljes tüzérségét” átadja Ukrajnának (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben