hajrá, ember! kiemelt

Fúziós energia – áttörés

Az ausztráliai HB11 Energy az első magánvállalat, aminek sikerült lézerekkel demonstrálni fúziós reakciót.

A fúziós energiát régóta emlegetik az atomenergia szent gráljaként, amivel a kutatók várakozásai szerint a jövőben a jelenlegi módszereknél nagyságrendileg több energiát tudunk majd megtermelni a fisszió reaktorokra jellemző radioaktív hulladék nélkül. A legtöbb erre irányuló kísérlet a Napban tapasztalható viszonyokat igyekszik rekonstruálni mesterséges úton: a jelenleg még kísérleti fázisban levő reaktorokban több száz millió fokos plazmát hoznak létre, amelyben a hidrogénatomok olyan gyorsan mozognak, hogy a pozitív töltésű atommagok összeütköznek és összeolvadnak egymással, így hozva létre a fúziós reakciót.

Először sikerült elérni, hogy a magfúzió több energiát termeljen, mint amennyi az üzemanyag melegítéséhez szükséges: a National Ignition Facility kutatóinak a világon elsőként sikerült elérniük az úgynevezett „égő plazma” állapotot, ami nagyon fontos lépés a fúziós energiatermelés felé vezető úton.

Az ausztráliai HB11 Energy azonban egy teljesen más megközelítéssel kísérletezik. Az atomok felmelegítése helyett az úgynevezett fázismodulált impulzuserősítés elve alapján működő, nagy teljesítményű lézerrel veszik célba az atomokat, ami elmondásuk szerint sokkal precízebb végeredményt tesz lehetővé. Az ezen a technológián alapuló reaktorban két lézert használnának a láncreakció beindításához: az egyik lézerrel mágneses teret hoznának létre a plazma számára, míg a másik lézerrel a hidrogénatomokat gyorsítanák fel a bór üzemanyaggranulátumban, így az extrém hőtermelés nélkül képesek elérni a fúziós reakciót, miközben a technológiához nincs szükség a kísérleti reaktoroknál általában használt tríciumra sem. A reakció eredményeként úgynevezett alfa-részecskék, vagyis a hélium-4 izotóp atommagjai jönnek létre, amelyek töltését energia előállítására lehet használni.

A vállalat szerint a megoldással egy több évtizedes akadályt sikerült elhárítaniuk a fúziós energia útjából,

hiszen a kísérleteik igazolják, hogy az energiatermelésnek ez a módja elérhető anélkül is, hogy a hidrogént extrém magas hőmérsékletre kellene melegíteni. Ez azért fontos mérföldkő, mert ahhoz, hogy a fúziós energia fenntartható legyen, a kinyert energiának meg kell haladnia az előállításhoz szükséges energiát. Bár ezt egyelőre a HB11-nek sem sikerült elérnie, azonban a közlemény szerint nagyságrendekkel közelebb járnak hozzá, mint a hasonló technológiával kísérletező más vállalatok.

raketa – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

„Új világot teremtettünk” – átadták Magyarország első hidrogénelőállító üzemét

Jónás Levente

Hét percig stabil volt a kínai mesterséges nap

Jónás Levente

Kína a Holdról a jövő energiájának ritka alapanyagát hozta el

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben