Forró drót kiemelt PROGRESSZOR

Gázháború a német kormánykoalícióban

Némileg váratlan helyről, a német liberálisoktól érkezett a napokban józan felvetés az Oroszország elleni értelmetlen szankciók egyike ellen. Wolfgang Kubicki, az FDP elnökhelyettese a német-orosz Északi Áramlat 2 vezeték megnyitását szorgalmazta.

„A lehető leghamarabb meg kell nyitnunk az Északi Áramlat 2-t, hogy megtöltsük gáztárolónkat télire” – nyilatkozta a németországi szerkesztőségek hálózatának a Bundestag liberális alelnöke. Még azt is mondta Kubicki hogy

„ha így több gáz jut el hozzánk, talán a teljes, szerződésben garantált mennyiség is, az segít, hogy az embereknek ne kelljen megfagyniuk télen, és ne szenvedjen komoly károkat az iparunk.”

A józanság hangja persze nem hatott meg mindenkit a német politikában, mindjárt saját pártjából érkezett ellenvetés. Kollégája, Alexander Graf Lambsdorff a Twitteren figyelmeztetett, hogy ha üzembe helyezik az Északi Áramlat 2-t, akkor Németország egyedül megsemmisítené a politikai konszenzust a NATO-ban és az EU-ban, ami bukást jelent.

„Fagyhozó” – a Spiegel június 25-ei címlapja

A Bundestag FDP parlamenti frakciójának más tagjai és kormánypárti politikusok is bírálták Kubickit. Egy ilyen javaslat

„erősíti a hamis narratívákat”

– panaszkodott Sara Nanni zöldpárti képviselő a T-Online hírportálnak.

Egyébként az elmúlt hónapokban az AfD, a CDU és a Die Linke, azaz a Baloldal pártjának politikusai többször is az Északi Áramlat 2 megnyitását szorgalmazták a közelgő energiahiány enyhítése érdekében. Az előzmény az, hogy az Ukrajna elleni orosz katonai akció megindítása után a német kormány februárban leállította a Gazprom orosz állami vállalathoz tartozó vezeték tanúsítási folyamatát.

Az viszont már egyértelmű, hogy a német kormány, élén Olaf Scholz kancellárral, mára belátta, orosz gáz nélkül vége van a német gazdaságnak és elszabadulhat a pokol a társadalomban, és a felháborodás lázadásba csaphat át, ami elsöpörheti a hatalmon lévőket. Persze ezt márciusban is lehetett tudni, de akkor még magabiztosan hangoztatták, hogy orosz gáz nélkül is megoldják.

A nyilvánvaló amerikai nyomásra folytatott ostoba embargós politika után most nehéz váltani és az sem biztos, hogy Putyin orosz elnök sietni akar az Északi Áramlat megnyitásával. Ő ráér, a németek viszont nagyon nem.

Közben csapás csapás hátán: egy friss felmérés szerint a németek egyre nagyobb hányada berzenkedik a közlekedési lámpa – vörös-sárga-zöld – koalíciót vezető kancellár ténykedése ellen. A németek mindössze 25 százaléka véli úgy, hogy Olaf Scholz jól végzi a munkáját, márciusban ez az arány még 46 százalék volt – áll a Bild am Sonntag által közzétett felmérésben. Ugyanakkor a megkérdezettek 62 százaléka elégedetlen, szűk fél éve ez az arány még csak 39 százalék volt. A kancellár pártja az SPD is zuhanórepülésben van, az Insa felmérése szerint jelenleg mindössze 19 százalékon állnak.

Az időjárástól függetlenül forró ősz vár a német kormánykoalícióra.

bekezdések – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Nem zsarolhatnak többé az ukránok a gáztranzittal

Jónás Levente

A németek megint háborúra készülnek

Jónás Levente

BEST OF 2023! – Kinek a puccsa? 20 tényállítás, hogy biztosan tudjuk! (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben