abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Halállistán az ukrán újságírónő, aki leleplezte Kijev hazugságait a tömeges nemi erőszakról

Szonya Lukasova ukrán újságírónő a hírhedt Mirotvorec weboldalon kötött ki, miután cikket írt arról, hogy az orosz katonai nemi erőszakkal kapcsolatos állítások túlnyomó többsége hamis, amelyeket az ország most már leváltott ombudsmana, Ljudmila Deniszova talált ki. A halállistaként is emlegetett Mirotvorec, amelyről széles körben úgy vélik, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) működteti, az “Ukrajna ellenségének” tartott személyeket tartja nyilván.

A leleplezést az Ukrajinszkaja Pravda című újság tette közzé hétfőn.

A különböző hivatalos forrásokra hivatkozó írás szerint a “szexuális atrocitásokra” vonatkozó állítások túlnyomó többsége, amelyeket állítólagosan az orosz csapatok követtek el a folyamatban lévő konfliktus közepette, hamisak.

Az állításokat az ukrán ombudsman, Deniszova terjesztette, akit május végén egy bizalmatlansági szavazás után leváltottak, mivel nem szervezett humanitárius folyosókat és fogolycseréket, valamint “megmagyarázhatatlanul” az igazolatlan és megalapozatlan állítások terjesztésére összpontosított.

A jelentés szerint az ukrán bűnüldöző szervek tisztviselői megpróbálták kivizsgálni Deniszova állításait, de nem találtak bizonyítékot azok alátámasztására. Miután Deniszovát többször is kihallgatták,

a tisztviselők rájöttek, hogy minden robbanásszerű megnyilatkozását a lányától, Alexandra Kvitkótól kapta “teázás közben”. Utóbbi egy “pszichológiai forródrótot” működtetett a háborús erőszak áldozatai számára, amelyet Deniszova hivatala és az UNICEF együttműködésével hoztak létre.

A forródrót nem volt átlátható, és bár Kvitko állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy csak másfél hónap alatt több mint 1000 hívás érkezett, amelyek közül mintegy 450-en kiskorúak megerőszakolását részletezték, a forródrót naplói szerint csak 92 hívás érkezett.

A hívások pontos jellege is tisztázatlan maradt, mivel a Kvitko a jelentés szerint nem szolgáltatott a nyomozóknak semmilyen részletet az állítólagos áldozatokról.

Több ukrán közéleti személyiség is elítélte a leleplezést, ragaszkodva ahhoz, hogy a kegyvesztett ombudsman és lánya tevékenységéről szóló beszámolók Oroszországot segítik. Tarasz Berezovics politikai kommentátor és Petro Porosenko volt elnök prominens támogatója például egyenesen azzal vádolta a riportert, hogy elsődleges anyagot gyártott az “orosz propaganda” számára.

“A Deniszova-vizsgálat szerzője, Szonya Lukasova, aki azzal vádolta a volt ombudsmant, hogy számos hamisítványt készített az ukrán gyerekek megerőszakolásáról, a Mirotvorec adatbázisában kötött ki. Lukasova anyagát az orosz propaganda nagyon sokat idézte”

– írta Berezovets a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

A Lukasovára vonatkozó Mirotvorec-listán az áll, hogy a riporter tevékenysége valamilyen módon “összeegyeztethetetlen az újságírói etikával”. Az újságírót azzal vádolják, hogy aktívan részt vett “az Ukrajna elleni orosz agresszió különleges információs műveleteiben”, valamint “nyilvánosan jelentős információk manipulálásával”. Az újság által közzétett riport a Mirotvorec szerint “az orosz hadsereg által állítólagosan elkövetett bűncselekmények bizonyítékainak eltitkolásával” ér fel.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre “oroszbarát terroristák, szeparatisták, zsoldosok, háborús bűnösök és gyilkosok” nyilvános adatbázisaként. A honlapon a közösségi média fiókokra és személyes adatokra, például lakcímekre, telefonszámokra és e-mailekre mutató linkek találhatók. Az évek során számos ismert közéleti személyiség és politikus került fel a Mirotvorec-listára “ukránellenesnek” ítélt cselekedetek miatt.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter az adatbázis legújabb tagjai közé tartozik.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

„Csontos csirkemell szárnydarabokkal” – ez az ukrán baromfihús tiltott

Jónás Levente

BEST OF 2023! – „Abszurd, komolytalan és nevetséges”: Ukrajna múltja, jelene és jövője (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben