Igenis Minisztrelnök Úr! kiemelt

Hány magyar katona kell? Toborzás és utánpótlás

A magyar honvédség eszköz, és létszámfejlesztése is előtérbe került a szomszédban dúló háború kapcsán. A témában nyilatkozó Benkő Tibor honvédelmi miniszter leszögezte: …„a tárca célja, hogy

2028-ra harmincezer aktív és húszezer önkéntes tartalékos katona legyen a rendszerben”.

Mint fogalmazott, a katonák létszáma évről évre nő, és szerencsére benn is maradnak a haderőben. Emellett a tárca kiemelt figyelmet fordít az Önkéntes Tartalékos Rendszerre: tíz év alatt több, mint tizenegyezer önkéntes tartalékos katona kezdte meg a szolgálatot.

A miniszter rávilágított arra, hogy az állományt természetesen az új haditechnikai eszközök fényében tudatosan bővítik. Egy új, páncélozott harcjármű harckész állapotához például elengedhetetlen a megfelelő létszámú, jól felkészített, időben kiképzett személyzet.

„A fiatalok elhivatottak, elkötelezettek a honvédelem ügye iránt. Részben azért is, mert a 21. század modern eszközeivel bővítjük a haderőt.

Nagyon fontos, hogy a hazafias honvédelmi neveléssel meg tudjuk szólítani a középiskolásokat, az egyetemistákat, hogy mire elérik a megfelelő kort, megfelelően fel legyenek készítve.

A Honvéd Kadét Program kapcsán január 14-én már a századik középiskolával kötöttük meg az együttműködési megállapodást. Úgy terveztük, hogy 2026-ra érjük el az ötezer fős kadét létszámot. Ehhez képest már most több, mint négyezerhatszáznál járunk. Ez is mutatja, hogy milyen aktívan vesznek részt a fiatalok ebben a munkában” – közölte Benkő Tibor.

A haditechnikai beszerzésekkel kapcsolatban a honvédelmi miniszter kifejtette: a folyamat 2017 óta a megtervezett ütem szerint, jól halad.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program 2030-2032-ig tekint előre. Az új haditechnikai eszközöket tekintve

először a csapatszállító-repülőgépek, a kiképző repülőgépek, a Leopard harckocsik, a Gidránok, valamint különböző kézifegyverek és páncéltörő eszközök érkeztek.

A beszerzések idén sem állnak le, gondoljunk csak a hazai gyártású Lynx harcjármű-családra. Az imént említett csapatszállító-repülőgépek mellé kellenek olyan rámpás gépek is, amelyekkel haditechnikai eszközöket is lehet szállítani. Egyébként az új haditechnikai eszközök zöme 2023-2024-ben érkezik” – emelte ki a tárcavezető.

honvedelem.hu – hirado.hu – portfolio.hu – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Magyarország szupertankot fejleszt Zalaegerszegen

Jónás Levente

Megérkezett az elő magyar Leopard 2A7HU harckocsi (+videó)

Jónás Levente

PROTAR – Az első magyar fejlesztésű sugárhajtású katonai drón

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben