Forró drót great/fake reset?

Hanyatlás, mint az ókori Rómában…

A Római Birodalom hanyatlása néhány meglepő párhuzamot mutat a mai helyzettel: a monetáris leértékelés a Krisztus utáni második századtól viszonylag szoros egymásutánban követte a járványt – írja a Welt honlapján Daniel Eckert pénzügy szerkesztő.

Néhány párhuzam vonható a késő Róma és a mai között, olyan párhuzamok, amelyek első pillantásra szinte ijesztőnek tűnnek.

Németország történetében az 1923-as hiperinfláció nagy sokk volt, amely nagymértékben aláásta az állam és a kormány hitelességét – írja Eckert.

Eckert az euró pozícióját megrendítő euróövezeti inflációt a Római Birodalom leértékelődésének időszakával hasonlítja össze, ahol a dénár több mint két évszázadon át stabil fizetőeszköz volt, de a 2. században, a pestisjárvány után minden megváltozott.

Eckert a pestisjárványt is a válságot kiváltó tényezőnek nevezi. Miután az emberek tömegesen meghaltak a betegségben, a Római Birodalom gazdasági szerkezete megrendült. Ez arra kényszerítette a hatóságokat, hogy jobban ellenőrizzék a piacot, és ezzel súlyosbítsák a válságos pillanatokat.

A modern Európában a világjárvány és a szankciók korlátozása nagyjából hasonló folyamatokat idéz elő.

A kétezer évvel ezelőtti Római Birodalomhoz hasonlóan a mi jólétünk is nagyrészt az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának köszönhető, miközben az ellátási zavarok és egyéb problémák lassítják a dolgokat – jegyzi meg a szerző.

Eckert megjegyezte, hogy Németország, mint exportáló ország, jobban függ a biztonságos kereskedelmi útvonalaktól, mint bármely más ország. Az elmúlt évek válságai pedig erősebben sújtották őt, mint az euróövezeti társait.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Róma bukásához a külső határain jelentkező nyomás, a terjeszkedés leállása, illetve vezetői erkölcstelensége is nagyban hozzájárult.

Talán ma nem így van?

itthonrolhaza – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A németek megint háborúra készülnek

Jónás Levente

BEST OF 2023! – A HOMO SAPIENS SAPIENS legnagyobb hazugsága (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Befogadás és kitoloncolás

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben