kiemelt uni…jó?

Hivatalosan 230 milliárd dollárért rendeltek eddig az EU-s országok amerikai fegyvereket

A Yahoo News azonosította az orosz-ukrán összecsapás egyik fő haszonélvezőjét: az amerikai hadiipari komplexumot, amely akkor is jól jár, amikor a véres konfliktus gazdasági pusztítást, energiahiányt és fenyegető élelmiszerválságot okoz világszerte.

Amint arról a sajtóorgánum szombaton beszámolt,

az uniós országok mintegy 230 milliárd dollár értékű új fegyvervásárlásra vállaltak kötelezettséget azóta, hogy februárban megkezdődött a Kijev elleni orosz katonai offenzíva.

Az amerikai hadiipari vállalkozók az európai hadsereg beszállítójaként betöltött domináns szerepük miatt a megrendelések oroszlánrészére számíthatnak – tette hozzá a Yahoo.

Számos európai nemzet az amerikai fegyvergyártóktól szerzi be az összes fegyverbeszerzésének több mint felét.

A Yahoo a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatait idézte, hogy példákat mutasson az európai fegyverarzenálban lévő amerikai dominanciára. Például Hollandiában 2017 és 2021 között az amerikai gyártmányú fegyverek tették ki a hollan fegyverbeszerzéseinek 95 százalékát. Norvégia esetében az arány 83%-os volt, az Egyesült Királyság esetében 77%, Olaszország esetében pedig 72%.

Az európai fegyverimport 19%-kal ugrott meg az ötéves időszak alatt, mivel Donald Trump akkori elnök arra ösztönözte NATO-szövetségeseit, hogy teljesítsék a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeiket. Az ukrajnai válság még nagyobb lendületet fog okozni, mivel Joe Biden elnök nemzetközi kampányt vezet Ukrajna fegyverekkel való elárasztására, és a konfliktus az európai nemzetek részéről gyorsított lépéseket indít el saját védelmük megerősítésére.

“A HIDEGHÁBORÚ VÉGE ÓTA MINDEN BIZONNYAL EZ A LEGNAGYOBB MÉRTÉKŰ NÖVEKEDÉS A VÉDELMI KIADÁSOKBAN EURÓPÁBAN” 

– Mondta Ian Bond, a Center for European Reform külpolitikai igazgatója a yahoo-nak.

A kelet-európai válság eloszlatta azt az elképzelést, hogy a kontinensen már nem lehetséges háború – tette hozzá. “Most ébrednek rá, hogy nemcsak hogy nagyon is lehetséges, de meg is történik, és nem is olyan sok kilométerre tőlük”.

Biden 2021. januári hivatalba lépése óta az európai országok legalábbis a tárgyalások kezdeti szakaszába léptek 33 milliárd dollár értékű fegyvervásárlásról, ebből 21 milliárd dollár február óta – közölte a Yahoo a Quincy Institute for Responsible Statecraft adataira hivatkozva.

Az amerikai védelmi vállalkozók is profitálnak a Washington által Kijevnek nyújtott masszív katonai támogatásból, mivel a Pentagon versenyt fut a tüzérségi lövegek, rakétavetők és más fegyverek készleteinek feltöltéséért. Biden a konfliktus kezdete óta több mint 65 milliárd dollárt különített el katonai és gazdasági támogatásra Ukrajna számára.

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy

a nyugati fegyverek Ukrajnába áramlása meghosszabbítja a válságot, miközben az Egyesült Államokat és más NATO-tagokat de facto résztvevőkké teszi.

oroszhírek – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Oroszország a vadászgépek után támadó harci helikoptereket is elad Iránnak

Jónás Levente

Posztmodern Kurszk (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

A kínai hatodik generációs vadásszal már előzhet Kína

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben