kiemelt Videó

Ilyen veszteségekkel járna egy orosz – amerikai nukleáris háború (videó)

A videót a Princeton Egyetem Science and Global Security (SGS) kara készítette el, és az apropó mi más is lehetne, mint hogy növekszik egy nukleáris konfliktus kialakulásának a veszélye.

Habár ez utóbbi fordulat a szélesebb közvélemény számára csak az utóbbi hónapban vált világossá, valójában – mint a kar honlapján olvasható – a kockázat már leglább két éve emelkedőben van, hiszen mind az USA, mind Oroszország elkezdett hátat fordítani a korábbi, lefegyverzésről és fegyverkontrollról szóló szerződéseknek, új nukleáris eszközök fejlesztésébe fogtak, ráadásul a körülményeket is úgy alakították, hogy ilyen eszközök bevetésére sor kerülhet. Az SGS a szimulációval tehát ennek a veszélyére szeretné a figyelmet felhívni.

A szimulációhoz felhasználták a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos elérhető adatokat, és ez nem csak az eszközök mennyiségét és összetélét jelenti, hanem azt a valószínű sorrendet is, amelyben ezek a fegyverek bizonyos célpontok ellen bevetésre kerülnének.

A halálozás és a veszteségek száma a konfliktus minden fázisában a NUKEMAP adatainak a felhasználásával került kiszámításra, és a halálozások esetén ez az azonnali halált jelenti, tehát nem veszi számításba a sugárfertőzés és egyéb további események során bekövetkező későbbi elhalálozásokat. Egyébként már ez a szám is elképesztő:

a konfliktus első néhány órájában 90 millió halottra és sérültre lehet számítani – ami nagyjából a második világháború teljes időszakának halálozási számának felel meg (a becslések ugyan eléggé eltérőek lehetnek, de a második világháború halálos áldozatainak számát 50-80 millió közé teszik).

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – Kinek a békéje követi a világháborút? (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Földi László: Konzekvencia nélküli század

Jónás Levente

„Szerencsés, mint Kokura” – egy város japánban, aminek nem kellene léteznie

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben