a 22-es csapdája Forró drót kiemelt

„India barátságot akar kötni Nyugattal, de orosz segítségre van szüksége a határok védelmében”

Indiában valóságos diplomáciai nagyüzem van; amerikai külügyi államtitkár és az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese, a japán miniszterelnök, a brit, a mexikói, a görög, az osztrák, az ománi külügyminiszter, a német kancellár megbízottja, a kínai és az orosz külügyminiszter, valamint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ott tolongott a nagy sürgés-forgásban.

Hogyan, és miért lett ennyire fontos India? India ma (még) nem igazán nagy gazdaság, a világ össztermelésének pár százalékát adja csak, de népességben hamarosan lehagyja Kínát, és a gazdasági növekedés is tartósan 7-9 százalék körüli.

Megindult tehát a verseny.

Európai oldalról fantasztikus sikernek tudják be a látogatást, kötöttek is egy-két megállapodást, de mindez nem sokat jelent, ugyanis a címben idézett mondat Nirmala Sitharaman pénzügyminisztertől hangzott el. Azt meg mi tesszük hozzá, hogy az olcsó orosz energiahordozók is kellenek,

így India nem hajlandó elítélni Oroszországok az ukrajnai beavatkozásért, és természetesen nem csatlakozik az energiahordozók szankciójához sem.

Pedig de nagyon fontos lenne a Nyugat számára! Már csak azért is, mert Kína a háború kitörése óta igencsak változtatott Indiával szembeni magatartásán; egyre barátibb hangot üt meg mostanság, pedig évek óta tart az az alacsony intenzitású határvillongás a két ország között, ami korábban igencsak mérgezte a viszont…

Márpedig, ha Kína, India és Oroszország összeáll…

India – most úgy tűnik – az orosz együttműködést nem fogja felmondani, mert ahhoz túlságosan sokat kellene költenie, és az olcsó energiahordozók nyújtotta előnyökről sem szívesen mondana le a feltörekvő gazdaság! Mi akkor a megoldás? Azt Nyugaton sem látják még…

„Az Egyesült Államoknak nem kell meglepődnie azon, hogy azok az országok, amelyek támogatni fogják az illegális szankciókat, készek személyes érdekeik és lakosságuk jólétének rovására követni a folyamatban lévő eseményekből triviálisan profitáló amerikai üzletmenetet, a kollektív Nyugatot a szankciók szigorítására szorítani, de nem annyira. Meggyőződésem, hogy minden állam, amely kész megvédeni lakossága érdekeit, látja, mi történik Európában, hogyan használja fel az Egyesült Államok az EU-t politikai és pénzügyi problémái megoldására, és senki sem akar ilyen helyzetbe kerülni”

– mondta azzal kapcsolatban Dmitrij Belik, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja azzal kapcsolatban, hogy India nem támogatja a szankciókat.

Ez persze csak a dolgok egyik olvasata, de Indiában ragaszkodnak a szuverén döntésekhez, hiszen – volt gyarmati országként! – igencsak nagyra értékelik függetlenségüket!

Fürjes Szabolcs

szeretlekmagyarorszag – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Új világrend és a magyarok – Korkép / Körkép / Kórkép mai magyar szemmel (Pesti Hírnök korelemző vélemény)

Jónás Levente

Miért öltözik be ukrán parasztmenyecskének az EU vezető tisztségviselője? (Pesti Hírnök vélemény – ÚJRATÖLTVE)

Jónás Levente

10+1 kérdés az „új világrendről” (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben