abszolút abszurd Forró drót kiemelt

Irdatlan méretű korrupció a horvát energiacégnél

Két évre visszamenőleg az INA horvát olajipari vállalat gázüzletére vonatkozó összes szerződés felülvizsgálatát kérte Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter, miután a hét végén a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt letartóztattak több embert Horvátországban, köztük az INA egyik igazgatóját is – jelentette a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

A tárcavezető a sajtónak úgy nyilatkozott:

elengedhetetlen, hogy a felülvizsgálat kiterjedjen az összes gázvételi és -eladási szerződésre, valamint feltárja, hogy bizonyos üzleti partnerek milyen feltételek mellett kötötték a szerződéseket az INA-val.

Fontos a belső ellenőrzés felülvizsgálata is, és elvárom a független könyvvizsgálóktól, hogy a kapott információk alapján megfelelő megállapításokat tegyenek az INA belső kontrolljának munkájával kapcsolatban

– mondta a miniszter.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a rendőrséggel közösen indított akcióban szombaton öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt, köztük Damir Skugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját.

A vádak szerint valamivel több, mint egymilliárd kunával (54 milliárd forinttal) károsították meg a horvát olajvállalatot,

kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon.

Skugor a kihallgatás során azzal védekezett, hogy a gáz ily módon történő értékesítése az INA üzletpolitikája, és más cégeknek is fix áron adták el a gázt. Skugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel – amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja, Josip Surjak, az ügyvédi kamara elnöke, a másik pedig egy Goran Husic nevű vállalkozó –, amely kedvező volt az ügyfél, de kedvezőtlen az INA számára. Az OMS az olcsón vásárolt gázt óriási haszonnal értékesítette tovább, és 846 millió kuna (46 milliárd forint) nyereségre tett szert.

Skugor részét átutalták édesapja számlájára, aki nyugdíjas. Erre lett figyelmes a pénzmosás elleni iroda, amely azonnal jelentette az esetet az illetékes hatóságoknak

– írta a lap. A rendőrség az INA igazgatójának apját, valamint az észak-szlavóniai Plinara olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkicet is őrizetbe vette.

A zágrábi bíróság vasárnap egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte mind az öt gyanúsítottat. Hétfőn az INA azt közölte, hogy nem a vállalat igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága döntött az USKOK vizsgálatának tárgyát képező, vitatott szerződésekről. Damir Skugor helyettesével együtt jogosult akár 20 millió euró értékű szerződés aláírására is.

Felhatalmazása alapján Skugor az összes olyan szerződés aláírója, amely a vizsgálat tárgyát képezi

– olvasható a sajtóközleményben.

Hozzátették: az INA kezdeményezte Skugor munkaviszonyának megszüntetését, felülvizsgálja az összes meglévő gázértékesítési szerződést, és megtesz minden lehetséges jogi lépést.

A Mol csoport közleményében azt írta: sajnos a horvát médiából értesültek a Skugor-ügyről, és elítélik az igazgató, valamint partnerei tettét.

A Mol csoport köszönetet mond a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozó irodának (PNUSKOK) és az USKOK-nak a Skugor-ügy felderítésében végzett munkájáért. A cég minden módon együttműködik az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges lépést megtesz a kár minimalizálása érdekében az INA-ra nézve

– írták.

Jelezték: első lépésként Molnár József, az INA felügyelőbizottságának alelnöke még szombaton javaslatot tett egy rendkívüli felügyelőbizottsági ülés összehívására szerdára. A felügyelőbizottság ülésén a Mol csoport tagjai alapos vizsgálat elindítását javasolják a Skugor-ügy minden részletének feltárása érdekében, beleértve az INA-n belül működő ellenőrzési mechanizmusokat is. A Mol csoport javasolni fogja, hogy a belső vizsgálat eredménye elérhető legyen az illetékes hatóságok számára – hangsúlyozták.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

vg – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

BEST OF 2023! – A közalkalmatlanok városházi kasztja (Pesti Hírnök vélemény – FRISSÍTVE)

Jónás Levente

Bogár László: Korrupciós játszmák

Jónás Levente

Akiknél a dollárok gurulnak

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben