Forró drót Imperium Globalorum

Ismét kudarcba fulladt az USA hiperszónikus rakétatesztje

A tavaly októberben már sikertelenül tesztelt eszköz vallott ismét kudarcot.

A hiperszonikus fegyverek fejlesztése gőzerővel folyik, bár az jó kérdés, hogy ezek mekkora tényleges hadászati előnyt jelentenek, és mennyire van szó bizonyos szinten inkább presztízs beruházásokról. Az viszont biztos, hogy a katonai hatalmak, mint

Oroszország vagy a legutóbb Észak-Korea szívesen dicsekednek sikeres fejlesztéseikkel.

Sőt Oroszország már állítólag Ukrajnában is bevetett ilyen eszközt, igaz, az orosz Kindzsal-rakéta egyrészt nem feltétlen tekinthető hiperszonikus fegyvernek a szó modern rendszereket leíró értelmében, másrészt a bevetése körül is rengeteg a kérdőjel.

Ezzel szemben az biztos, hogy Kína sikeresen tesztelt egy tényleges ilyen eszközt – egy siklójárművet, méghozzá nem sokkal a kudarcos amerikai teszt előtt.

A kínai teszt tehát azért volt különösen kínos, mert ennek híre akkor terjedt el, amikor az amerikai hiperszonikus fegyverének a tesztje kudarcba fulladt. Ami viszont nem sikerült tavaly ősszel, az nem jött össze idén nyáron sem – írja a Bloomberg. A cikk szerint a rendelkezésre álló kevés információ annyi, hogy tehát ismét a Conventional Prompt Strike fegyverprototípus az érintett, amelyet Zumwalt rombolókra és Virginia osztályú tengeralattjárókra szántak.

Mint ismert, októberben az eszköz a hajtómű hibája miatt a kilövőállást sem hagyta el, és a mostani tesztről annyit tudunk az amerikai Védelmi Minisztérium tájékoztatása alapján, hogy a hiperszonikus rakétarendszer repülési tesztje Hawaiin a begyújtás utáni probléma miatt végződött kudarccal.

A minisztérium e-mailben megírta azt is, hogy ettől független a hiperszonikus rendszerek – mind támadó, mind védekezési célzattal – kijelölt dátumai tarthatóak, és ezek még a 2020-as évek első felében rendszerbe lesznek állíthatóak. A Pentagon szóvivője egyébként a mostani teszt kapcsán a begyújtás utáni „anomáliát” emlegetett, és hozzátette azt is, hogy a begyűjtött információk ennek ellenére életfontosságúak a fejlesztés jövője szempontjából.

A fizika amúgy kifejezetten a hiperszonikus eszközök ellen dolgozik, mivel már a hangsebességnél is jelentkező problémák az ilyen járműveknél szó szerint négyzetre vagy köbre emelődnek.

A húzóerő például a négyzete annak, ami hangsebesség esetén hat egy járműre. És akkor még a keletkező hőenergiáról és egyebekről nem is beszéltünk – például egy ilyen eszköz körül úgy felforrósodik a levegő, hogy azt infravörös érzékelővel könnyen ki lehet szúrni. Ennek ellenére

a Conventional Prompt Strike csak egy az amerikai hiperszonikus fejlesztések közül, és Lockheed Martin hiperszonikus „lélegző” fegyverét, a HAWC-ot (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) idén már sikerrel próbálták ki, igaz, az oroszok miatt titokban.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Oroszország a vadászgépek után támadó harci helikoptereket is elad Iránnak

Jónás Levente

Posztmodern Kurszk (Pesti Hírnök vélemény)

Jónás Levente

Oroszország és India közös csúcstechnológiai fegyverfejlesztéseket is indít

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben