Forró drót kiemelt klímafelelős

Itt az első ENSZ határozat a „környezeti igazságtalanságok” ellen

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése egyhangúlag a határozat elfogadása mellett szavazott, így a fenntartható környezethez való hozzáférés már elméletben a Föld minden lakosának alapvető lehetősége kellene, hogy legyen.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése július 28-án tartott szavazást egy új határozat-javaslattal kapcsolatban: a résztvevőknek arról kellett dönteniük, hogy egyetemes emberi jognak nyilvánítják-e a tiszta, fenntartható és egészséges környezethez való hozzáférést.

A szavazatok alapján 161 igen és 8 távolmaradás mellett (Címlapképünkön) a Közgyűlés elfogadta a javaslatot, aminek szövegét az Emberi Jogok Tanácsának hasonló, tavalyi dokumentuma alapján készítették el.

határozat ugyan hivatalosan nem kötelezi semmilyen változtatásra a tagországokat, de a szervezet elmondása szerint ez az egyértelmű állásfoglalás

segíthet az emberiség és az élővilág megélhetését és jólétét fenyegető veszélyek elleni harcban, amelyeket elsősorban a klímaváltozás, a biodiverzitás elvesztése és a szennyezés okoz a világban.

Emellett szintén fontos szempontot jelent, hogy a különböző régiókban élő emberek sokszor rendkívüli mértékben eltérő életkörülményeinek valamilyen fokú kiegyenlítését célzó programok ösztönzéséhez is hozzájárulhat.

„A határozat segít csökkenteni a környezeti igazságtalanságokat, áthidalja a szakadékokat a védelemben és hatalmat ad az embereknek, főként a védtelen helyzetben lévőknek, beleértve a környezetvédelmi jogok védelmezőit, a gyerekeket, a fiatalokat, a nőket és az őslakosokat.”

– mondta el António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Az egyetemes emberi jog elismerése, annak ellenére, hogy nem törvény vagy szabályozás, a konkrét, gyakorlati intézkedések megvalósításának is lökést adhat és a korábban tett ígéretek betartását is elősegítheti. Guterres ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy ennek az új jognak a valódi szerepe akkor nyilvánulhat meg igazán, ha a nemzetek tesznek azért, hogy a jog által képviselt értékek testet öltsenek a valóságban.

„A mai történelmi jelentőségű nap, de egyszerűen megerősíteni az egészséges környezethez való jogunkat nem elegendő. A Közgyűlés elhatározása teljesen egyértelmű: az államoknak meg kell valósítaniuk a nemzetközi kötelezettségeiket és fokozniuk kell az erőfeszítéseiket a végrehajtásra. Mindannyiunknak rosszabb következményeket kell elszenvednünk a környezeti krízisek miatt, ha nem dolgozunk most együtt azért, hogy elhárítsuk ezeket.”

– jelentette ki, a főtitkárral egyetértésben, Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi főbiztosa.

A határozat szövegét eredetileg öt állam, Costa Rica, Szlovénia, Svájc, Marokkó és a Maldív Köztársaság képviselői fogalmazták meg és kitér a környezetszennyezéssel, a nem megfelelő hulladékgazdálkodással, az energiaforrások nem fenntartható módon megvalósított kiaknázásával és a biodiverzitás elvesztésével kapcsolatos problémákra, amelyek az átgondolatlan emberi tevékenységek miatt alakulnak ki és okoznak egyre megoldhatatlanabb szituációkat nem csak az embereknek, hanem más élőlényeknek is. A környezettel való mostoha bánásmód pedig más emberi jogok gyakorlását is akadályozhatja, amelyeket még az 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában fogalmaztak meg.

David Boyd, az ENSZ emberi jogi és környezetvédelmi speciális referense szerint a változásokra elsősorban a fenntartható energiaforrások, a körkörös gazdaságra való átállás és a társadalmak kevésbé mérgezővé tételének területén van szükség, a határozat pedig azt is lehetővé teheti, hogy az emberek módosítsák a jelenlegi perspektívájukat és határozottabban kérjék számon a kormányokon a környezetvédelmi terveik/ígéreteik betartását.

rakéta – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Óriási bajban az emberiség, Sir David Attenborough szerint „alig van visszaút”

Jónás Levente

Vörös riasztás az emberiségnek – 8 tény, amit tudnod kell a legutóbbi IPCC jelentésről

Jónás Levente

Szijjártó az ENSZ-ben: Donald Trump közel-keleti békemodelljét kell alkalmazni (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben