Forró drót hajrá, magyar! kiemelt

Két rangos díjat kapott egyetlen napon Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora míg Párizsban személyesen vette át a francia Tudományos Akadémia 2021. évi Grande Medaille kitüntetését, addig Münchenben a BioNTech-beli munkatársa képviselte a „European Inventor Award 2022” ceremónián. Mindkét kitüntetés elismeri: Karikó Katalin döntő módon hozzájárult a tudomány fejlődéséhez.

A Nagy Medált 2022. június 21-én vette át a patinás és befolyásos tudós testület tagjává a múlt héten megválasztott Karikó Katalin. Az 1997-ben létrehozott Grande Medaille-díjat évente ítéli oda a francia Tudományos Akadémia egy olyan kutatónak, aki döntően hozzájárult a tudomány fejlődéséhez. A törékeny mRNS-molekulán alapuló technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin Grande Médaille-díjáról szóló döntést 2021. szeptember 28-án hozták nyilvánosságra. Ebből az alkalomból a világhíressé lett tudós életútját is bemutatta a francia Tudományos Akadémia honlapjáról elérhető kisfilm és sajtóközlemény.

„A magyar származású biokémikus, aki jelenleg a BioNTech RNA Gyógyszeripari vezető alelnöke, az 1990-es évek óta végez úttörő kutatásokat a hírvivő RNS és annak terápiában való felhasználása terén. Munkája döntő szerepet játszott a Covid-19 elleni küzdelem új vakcinastratégiáinak kifejlesztésében”

– magyarázza a kisfilm készítője.

Karikó Katalinnak négy évtizedes kutatómunkával és más tudósokkal kialakított együttműködés eredményeként sikerült „munkára fognia” az mRNS-t.

A Grande Médaille eddig díjazottjai között Karikó Katalin az egyetlen magyar. A francia akadémiai székházban további három kitüntetés is gazdára talált.

2022. június 21-én osztották ki az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office – EPO) idei díjait is. Összesen öt kategóriában ismerték el a feltalálókat.

Életmű kategóriában a módosított hírvivő RNS kifejlesztésében végzett, az oltóanyagokat és gyógyászati terápiákat eredményező kutatómunkát végző magyar biokémikust, Karikó Katalint díjazták.

Az átadáson

A müncheni ceremónia időpontjában Párizsban, az akadémiai rendezvényen ünnepelt kutató videón mutatkozott be. Szerényen elmondta:

„az mRNS-t nem a tudós, hanem a természet találta fel, hiszen a szervezetünk sejtjeiben jelen van”. Karikó Katalin kutatói céljaként említette a hírvivő RNS-alapú terápia kifejlesztését. Szerinte az mRNS-vakcinák jól teljesítettek a Covid-19 pandémia idején.

„Azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetők el a gyógyításban, Karikó Katalin olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein”

– fogalmazott António Campions, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke.

„Karikó kutatásai megnyitották az utat a módosított mRNS-en alapuló orvosi kezelések széles skálája felé. Erőfeszítések folynak a különböző ráktípusok terápiás vakcináinak, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcserezavarok kezelésének a kifejlesztésére”

– összegzett az EPO az esemény kapcsán kiadott közleményében.

„A tudósnak magának is van egy listája körülbelül 30 módosított mRNS-alapú terápiáról, amelyeket szeretne kifejleszteni.”

Karikó Katalin sikerének titkát kutatva az EPO-közlemény idézte a Szegedi Tudományegyetem alumnája és díszdoktora szavait:

„Meg kell tanulni a negatív stresszt kezelni, átalakítani azt pozitív stresszé. Ez volt a hozzáállásom”

– fogalmazott több nyilatkozatában is Karikó Katalin.

– „Nem számít, mit mondanak az emberek. Ha építő a kritika, meghallgattam, a többit pedig teljesen figyelmen kívül hagytam… Ezzel a hozzáállással sikerült… karriert építeni.”

szte – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

Ötven repülőgépet rendelt meg egy kínai vállalat a magyar Magnus Aircraft Zrt.-től

Jónás Levente

Magyar biosör család: a hajdinasör új hungarikum

Jónás Levente

Újraindult a traktorgyártás Magyarországon

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben