Imperium Globalorum kiemelt

Ki is hiányolta a modern orosz hadieszközöket? Az oroszok a hadszíntérre vezényelték Tornádó nehéz rakéta-sorozatvetőjüket (+videó)

A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik – az egyik legpusztítóbb, még hagyományos nehézfegyver-rendszert Szíriában már bevetették.

A moszkvai védelmi minisztérium egy videóban számolt be arról, hogy az ukrajnai hadszíntérre irányította az egyik legpusztítóbbnak tartott fegyvert, a 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvetőt.

A híradások szeint az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.

Az amerikai Kongresszus egyik legutóbbi jelentése azt elemezte, miben és mennyire változott meg az orosz hadsereg tevékenysége az ukrajnai háború kitörése óta. Egyebek mellett

megállapították, hogy az első kudarcok hatására nemcsak a csapatok közötti kommunikáción javított az orosz fél, hanem összfegyvernemi harccá alakította a hadjáratot.

Ennek legfontosabb eleme a tüzérség széles körű alkalmazása. Ezen belül is kiemelt szerepet kaptak a rakéta-sorozatvetők.

A fronton nemrég megjelent 9K515 Tornádó-Sz-nek nevezett tüzérségi eszköz 2016 óta van jelen az orosz hadsereg arzenáljában. A szíriai polgárháborúban már kipróbálták, és most már Ukrajnában is bevetik. A Tornádó abban különbözik az elődjétől, hogy képes irányított rakétákat is indítani, amelyek 

a korábbi 70 kilométer helyett akár 120 kilométerre lévő célokat is támadhatnak

– ismertették.

Hozzátették, a tervezők a műholdas vezérlés és a hatótávolság növelése mellett többféle robbanófejet is kifejlesztettek. Ezek közül „az egyik legborzalmasabb a termobarikus harci fej”, amely nemcsak felperzseli a környezetét, hanem „szó szerint kiszívja az emberek tüdejéből a levegőt”.

Az is kiderült, hogy egy 9K515 Tornádó-Sz hatékonysága felér 21 darab hagyományos, BM-21 Grad sorozatvetővel és teljes tűzerővel több tíz hektárnyi területet tud letarolni. Egy üteg, amely hat indítóból áll, képes megállítani egy egész hadosztályt, vagy elpusztítani egy kisebb várost.

Ezért is hasonlítják a harci erejét a (taktikai – szerk.) nukleáris fegyverekhez

– hangsúlyozták.

mandiner – Pesti Hírek

Ez is érdekelhet

A „Sarmat biztosítja a következő 40-50 évben Oroszország biztonságát”

Jónás Levente

Putyin: Oroszország sikeresen tesztelt egy “egyedülálló” interkontinentális ballisztikus rakétát (+videók)

Jónás Levente

Hogyan süllyeszthette el az ukránok cirkálórakétája a Moszkvát? (+videó)

Jónás Levente

Ez a weboldal cookie-kat használ az élmény javítása érdekében. Feltételezzük, hogy ez rendben van, de ha szeretné, leiratkozhat. Elfogadom Bővebben